• 18 septembra, 2020

Izložba: Mati Ana Adžić (1900-1975)

foto: Saša Savović

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, u utorak 5. novembra otvorena je izložba ,,Mati Ana Adžić (1900-1975): duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića“, autora Mirjane Mokrovčak Glišović i Vesne Ćurčić.

Veličanstveno pojanje sestrinstva Manastira Kovilje probudilo je sva osećanja prisutnih na otvaranju izložbe „Mati Ana Adžić:duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića“.

foto: Saša Savović

O samom projektu govorio je direktor muzeja Aleksandar Marušić koji je istakao da je izložba realizovana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja. Na predlog Jovana Tomovića, mati Ana dobila je u Gornjem Milanovcu ulicu koja će nositi njeno ime.

U ime vladikežičkog obratio se sveštenik Dragan Đorem, koji je govorio o životu mati Ane, a mati Irina iz Manastira Vraćevšnice opisala je svoja sećanja na mati Anu Adžić u Vraćevšnici, koliko je bila požrtvovana, bezrezervne ljubavi i snažne vere.

foto: Saša Savović

Oliver Đorđević iz Arhiva Jagodine, autor knjige o Sretenu Adžiću i njegovoj kćeri mati Ani, istakao je koliko je važno proučiti njen bogat život. Arhimandrit Jovan, iguman manastira Vujan koji je poslednji sa mati Anom lomio slavski kolač, otvorio je izložbu koju su realizovale Vesna Ćurčić i Mirjana Glišović i koja će posle Gornjeg Milanovca biti otvorena u Jagodini na Fakultetu pedagoških nauka.

foto: Saša Savović

U Gornjem Milanovcu izložba će trajati do 4. decembra

Violeta

Prethodni članak

Pogledajte koliko će povećanje plata dobiti ministri i premijerka

Sledeći članak

Čitalac reporter: Za koga je uradjen trotoar na Lunjevačkom putu?