• 23 oktobra, 2021

Izložba na Rudniku: FOTOAPARAT KAO EKSPONAT

foto: kcgm

Sinoć je u Domu kulture „Vojislav Ilić“, na Rudniku otvorena neobična i vredna izložba dvojice zemljaka i kolekcionara, Momčila Paunovića i Radmila Miletića sa Rudnika.

Njihova zbirka 50 analognih fotoaparata, projektora i kamera koji mogu biti još uvek u upotrebi ali tzv. digitalizacijom „nisu više u modi“.

foto: S. Savović

Među eksponatima ima starih fotografija hronike Rudničko takovskog kraja autora, doajena Šumadijske fotografije, Dragiše Miletića, Austrougarske okupacione komande na ovim prostorima i jedna iz 1919. godine Miloja P. Igrutinovića, ratnog fotografa Velikog rata pri štabu vojvode Živojina Mišića.

foto: S. Savović
foto: S. Savović

Igrutinović je Nosilac Albanske spomenice inače rođen u Šilopaju. Naš kraj se upoznao sa fotografijom 1893.godine kada se u lokalnim novinama „Takovo“ oglasio dvorski fotograf Milan Jovanović da je u G.Milanovcu nekoliko dana i da odseda u hotelu „Srpski kralj“.

Rudnik je prvu filmsku projekciju doživeo 1936.godine u sada nepostojećoj kafani „Kačerska zastava“.

foto: kcgm

Prikazan je nemi crno-beli film „Rat u Abisiniji“. Traku, ručno namotanu na tri kalema, okretao je učitelj Milan Radojević sa Rudnika.

Od tada do današnjih dana Rudnik je neprestano u pokretnim trakama i slikama koje život znače.

foto: kcgm

Radmilo Miletić i njegov brat Adam sačuvali su izuzetnu fotografski zaostavštinu svog oca Dragiše.

Posetioci su u retkoj prilici da vide. sem starih fotoaparata i kamera i deo fotolaboratorije, kako su se nekada „pravile slike „.

foto: kcgm

Najprijatnije iznenađenje svečanog otvaranja bilo je prisustvo bajkera iz Slovenije, njih 15 iz moto-kluba „Stari bikovi“-Ptuj.

foto: S. Savović

Njihova baza je bio Rudnik, domaćinstvo Adama Miletića. Obišli su dobar deo Zapadne Srbije, a Momčilo Paunović i Radmilo Miletić su njih iznenadili koktelom, jer jučerašnji 25.jun je dan državnosti Slovenije.

Izložba „Pazi ptičica“ biće otvorena do 5. avgusta 2021. godine. Sledeća biće upriličena povodom Dana rudara.

Saša Savović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Mus sa višnjama

Sledeći članak

Naselje iznad Treće osnovne bez vode