• 27.09.2023.

Izložba: Naša sugrađanka kraljica Draga između slave i anateme

Muzej rudničko takovskog kraja u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Gornji Milanovac i podršku Kulturnog centra predstaviće u ponedeljak, 18. septembra 2023. godine izložbu “Naša sugrađanka kraljica Draga između slave i anateme”.

Njena priča i bez kreativne intervencije, sama po sebi, nalikuje scenariju koji bi poželeo svaki pozorišni ili filmski reditelj. Otuda je Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, posvetio je pažnju svojoj znamenitoj sugrađanki, unuci Nikole Milićevića Lunjevice, obrazovanoj, a skrajnutoj kraljici Dragi, koja je promenila srpsku istorijsku scenu.

Autori izložbe, viši kustosi Ana Ranković i Aleksandar Marušić, akcenat će staviti na tužan istorijski momenat Majskog prevrata ali će se potrudili da izložbom prikažu i sve druge aspekte života Drage Obrenović.

Život lepe i načitane Rudničanke koja rano stupa u brak povinujući se očevoj volji na uštrb devojačkih snova, rano postaje udovica i posle smrti roditelja preuzima brigu nad mlađim sestrama i braćom, dobija nove tokove stupanjem u službu kraljice Natalije.

Naklonost i ljubav mladog srpskog kralja bila je svojevrsna kompenzacija za prevremene životne nedaće.

Trenutno zadovoljstvo kraljevskog života, okončano je krvavim krajem koji je ujedno označio i kraj epohe Obrenovića. Takav život, ili bar jedan od njegovih segmenata, više je nego podesan da se pretoči na celuloidnu traku, roman ili izložbu.

Otvaranje izložbe je u 13 sati

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

U petak četrnaesto okupljanje „Milanovac protiv nasilja“

Sledeći članak

OKK Takovo: Škola košarke i upis novih članova