• 26 januara, 2022

Izložba: „San o slobodi“

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u utorak, 18. januara 2022. godine u Modernoj galeriji izložbu radova „San o slobodi“, Vesne Petrović, akademske umetnice iz Čačka.

Završila je Dizajnersku školu a potom i Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek tekstila u Beogradu. Član je ULUPUDS-a.

Učestvovala je na više od 100 zapaženih izložbi, od kojih su najznačajnije: Oktobarski salon, Majska izložba ULUPUDS-a, IV Prolećni anale, Međunarodni bijenale minijature…

Samostalno izlaže od 1993 godine i do sada je izlagala u: Ivanjici, Čačku, Prijepolju, Kosjeriću, Beogradu, Zlatiboru, Pirotu, Palama (Republika Srpska) i Gornjem Milanovcu.

Dobitnik je Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stavaralaštvo 2000. godine.

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

SAN O SLOBODI

Sloboda, puna sloboda, to je san kome ponajčešće nije suđeno da se ostvari, ali jadnik je svaki onaj ko ga nikad nije sanjao.
Ivo Andrić

Čovek polako, neosetno utanja u sopstvenu neslobodu… Ne znam kada sam postala svesna toga, ali od tada sam spoznala i svoje nezadovoljstvo. Sloboda u mislima, govoru, sloboda kretanja, druženja i praznina… Klopka u koju sam upala me je učinila nezadovoljnom osobom. Iskustvo sa karantinom, policijski čas, i privatna situacija koja mi je dodatno onemogućila kretanje, samo su pospešili ta osećanja. Trebalo je pronaći izlaz, a za to je bilo potrebno mnogo snage, ali i hrabrosti. Srećom, postoje ljudi, PRIJATELJI, koji su tu da bodre, daju podstrek, ali i u šali da priprete… Onda sam ponovo počela intenzivno da slikam. To je bio moj vid oslobađanja, beg u daljine.

Naziv izložbe „San o slobodi“ je došao spontano. Vratila sam se davnašnjoj ljubavi u likovnom izrazu, a to je apstrakcija, za koju mislim da je najslobodniji od svih pravaca. Za godinu dana intenzivnog rada došlo je do određenih „pomeranja“ u radu, ali to je sve izloženo, kao prikaz jednog kratkog puta, koji je posledica dugog perioda pre njega.

I eto, Pred vama je moja borba sa sobom, moje unutrašnje biće… Ovde su utkane godine, mnogo razmišljanja i mnogo bola. Ovo je moj dug najbližima, mojim prijateljima… Da li će vam biti blisko ili ne, ne znam? Ali to sam ja. Slikam, dakle postojim.
Vesna Petrović

Violeta

Prethodni članak

Evro danas 117,58 dinara

Sledeći članak

Mali: Zdravstveni radnici sutra dobijaju po 10.000 dinara