• 26.02.2024.

Izmenjeno radno vreme KOVID ambulante – Povećan broj pregleda zbog većeg broja respiratornih infekcija

foto: gminfo.rs

U kovid ambulanti Doma zdravlja Gornji Milanovac poslednjih dana povećan je broj pregleda, zbog većeg broja respiratornih infekcija. Iz tog razloga novo radno vreme kovid ambulante je, od juče, do 20 sati.

Prema rečima doktora Aleksandra Čivovića, v.d. direktora milanovačkog Doma zdravlja to su oboljenja uglavnom slična gripu, respiratorne infekcije sa temperaturama i prehlade.

On napominje da je broj pozitivnih kovid pacijenata ujednačen već neko vreme, ali se nije značajno povećao.

– Broj novozaraženih u Gornjem Milanovcu, poslednjih 15 dana, kreće se u proseku od 5 – 7 pacijenata. Dnevno lekari Kovid ambulante pregledaju oko 120 pacijenata, od toga je 70-tak prvih pregleda – ocenjuje doktor Čivović.

S druge strane, sada više pacijenata na dnevnom nivou se javlja sa određenim respiratornim infekcijama, koje su uobičajene za ovaj period godine.

Kovid Ambulanta; foto: gminfo.rs

– Inače, sezona je respiratornih infekcija. Tako da  većina ima simptome koji se poklapaju sa simptomima gripa i zato se javljaju u Kovid ambulatnu tj. u ambulantu za respiratorne infekcije, koju u ovom trenutku možemo i tako nazvati. Moram reći da svaka povišena temperatura ne mora da znači i da je kovid. Ukoliko neko ima temperaturu, trebalo bi da je i obara. U tim situacijama uvek je dobra terapija vitaminima. Pak, ako traje nekoliko dana i nema boljitka, onda je potrebno doći na pregled – kaže Čivović.

On kaže da ukoliko je pristuan kašalj, koji je praćen visokom temperaturom i malaksalošću, tada se sugrađani mogu javiti na pregled u Kovid ambulantu.

– Savet svima koji dolaze na pregled je da koriste masku kako bi zaštitili sebe a i druge. Što se tiče koronavirusa sada je situacija pod kontrolom. Mada, u odnosu na novembar i decembar, naši lekari sada imaju malo više posla nego tada upravo zbog raznih respiratornih infekcija.

foto: gminfo.rs

Čivović ističe da je zbog toga, od juče, uvedeno i novo radno vreme Kovid ambulante, pa tako sada njihovi lekari  rade svakog radnog dana od 7 do 20 sati, a vikendom od 7 do 17 časova.

On poručuje da je sugrađanima u Domu zdravlja na raspolaganju i bivalentna vakcina protiv koronavirusa. Imunizacija se obavlja, u Opštoj 1 (Ul. Tihomira Matijevića 1), na prvom spratu, gde se zainteresovani Milanovčani mogu vakcinisati protiv koronavirusa ili sezonskog gripa.

Potrebno je da se najave putem telefona 032/5150124 i da zakažu svoj termin za vakcinaciju.

 

V. Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Nova ekonomija: Dugovanja EPS-a u 2022. godini povećana za 50 odsto

Sledeći članak

Odbojkašice „Takova“ dočekuju „Smederevo“