• 20 januara, 2021

JEDNOČINKE otvaraju pozorišnu 2021. godinu

foto: Milanovačko pozorištee

„Jednočinke“ („Medved“, „Tragičar od nevolje“ i „Prosidba“), Antona Pavloviča Čehova u režiji Branka Kneževića i izvođenju glumaca Milanovačkog pozorišta u četvrtak, 14. januara od 19 sati otvoriće pozorišnu 2021. godinu u Gornjem Milanovcu. Reč je o najizvođenijoj i u proteklih osam i po godina višestruko nagrađivanoj predstavi Milanovačkog pozorišta.

Predstava je prožeta humorom i blagom ironijom. U jednočinkama su predstavljeni obični ljudi koje je društvena sredina izobličila i otuđila. Oblikovane su drugačijom tehnikom od načina pisanja ruskih realističkih pripovedača.
Uz glumački trio: Tatjana Rašić, Branko i Krsman Nedeljković (“Prosidba”) u predstavi nastupaju i Viktor Vujić (alternacija Mihailo Ristić), Danica Vućetić i Branko Knežević („Medved“), Đorđe Petrović i Predrag Lošić (“Tragičar od nevolje”).

Početak predstave je u 19 sati.

foto: Milanovačko pozorište

„JEDNOČINKE“ A. P. Čehova: „Medved“, „O štetnosti duvana“, „Tragičar od nevolje“ i „Labudova pesma“ u režiji Branka Kneževića premijerno su izvedene krajem 2012. godine.

Za ulogu Tolkačova u jednočinki „Tragičar u nevolji“ Predag Lošić je na susretima varoških pozorišta u Požarevcu 2014. godine proglašen za najboljeg glumca Festivala i nagrađen “Štapom i šeširom Milivoja Živanovića“, a Drašku Obrenoviću, za ulogu Njuhina, pripala je nagrada za slikovito kreiranje lika.

U Prokuplju, naredne godine, predstava je osvojila drugu nagradu – „Pogolem Histrion“. Predragu Lošiću je dodeljena nagrada publike i nagrada za najbolju epizodu „Dušan Hadži Manić“, a Biljani Knežević nagrada za najbolji kostim.

Iste godine, 2015. Predragu Lošiću je dodeljena nagrada publike u Kuli na završnici festivala amaterskih pozorišta Srbije.

Kasnije, sa jednočinkom „Prosidba“, na scenama širom Srbije i inostranstva predstava je izvedena više od 90 puta.
Uspesi Milanovačkog pozorišta otvorili su vrata teatru iz Gornjeg Milanovca da u 2019. godini otvori profesionalni pozorišni festival „Nušićevi dani“ u Smederevu.

Na poziv organizatora i porodice Danila Bate Stojkovića „Jednočinke“ su izvedene i u Vrnjačkoj Banji na desetim jubilarnim Batinim danima.

Milanovačkom pozorištu ukazana je čast da nastupi u Ruskoj Federaciji.

Na poziv I. A. Avramov, zamenika gubernatora Volokolamskog municipalnog reona (Moskovska oblast) ansambl Milanovačkog pozorišta je decembra 2019. godine boravio u Ruskoj Federaciji gde je povodom Dana oslobođenja Volokolamska izveo jednočinke: „Medved“, „Tragičar od nevolje“ i „Prosidba“.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Kojim preduzetnicima je odobren reprogram poreskog duga

Sledeći članak

Šutić: U kovid odeljenjima 37 pacijenata, preminula jedna osoba