• 19 aprila, 2021

Jevtović, MSG: Kako bolje iskoristiti 5 miliona dinara, koje predsednik opštine planira da potroši za ugostiteljstvo, domaćinstvo i reprezentaciju

foto: printskrin A. Jevtović

Nedavno formirana politička organizacija „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“, javnosti preodočava kako bi, prema njihovom mišljenju, prevelike troškove namenjene za ugostiteljske usluge, domaćinstvo i reprezentaciju predsednika opštine, trebalo utrošiti na racionalnji način. Saopštenje ove grupe građana prenosimo u celini:

„Кao što smo obećali, želimo da konkretnim predlozima pomognemo u rešavanju problema sa kojima se građani Gornjeg Milanovca svakodnevno suočavaju. Jedan od tih načina je i preusmeravanje delova budžetskog novca od neracionalnog trošenja ka onome za šta je prevashodno i namenjen – poboljšanju kvaliteta života u našoj zajednici. Možda to do sada nisu znali, ali poreski obveznici Milanovca će u tekućoj godini milionskim iznosima finansirati ugostiteljske usluge predsedniku opštine. Smatramo da taj novac mora biti potrošen na važnije i korisnije stvari, a ugostiteljski troškovi smanjeni na razumnu meru.

foto: FB, Aleksandar Jevtović

Name, pažljivo čitajući Finansijski plan budžetskog korisnika predsednika opštine Gornji Milanovac za 2021. godinu godinu, uočili smo da su na poziciji “423600 –  Usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo”, planirana sredstva u iznosu od 3.000.000 dinara, a na poziciji “423700 – Reprezentacija”, od 2.100.000 dinara; što znači da predsednik naše opštine planira da ove teške, pandemijske godine, potroši čak 5.100.000 dinara građana za ove usluge.

Pozicija “Usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo”, prema kontnom okviru, podrazumeva pranje veša i hemisko čišćenje, a mi mislimo da nije realno da će javnim novcem predsednik ove godine prati veš ili nabavljati usluge hemiskog čišćenja. Jedina treća vrsta usluga u okviru ove pozicije su ugostiteljske usluge, što znači usluge ugostiteljskih objekata, ili narodski rečeno – kafana.

foto: printskrin A. Jevtović

Dakle, u našoj opšitini je planirano da jedan organ, predsednik opštine, na usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo, potroši čitavih 3.000.000 dinara godišnje. Tome treba dodati i 2.100.000 dinara, koliko je planirano za reprezentaciju, ukupno 5.100.000 dinara. To znači da će se na ugostiteljske usluge i reprezentaciju samo predsednika opštine potrošiti oko 425.000 dinara mesečno. Toliku platu imaju, kada se saberu, jedan lekar, jedan profesor srednje škole, jedan nastavnik osnovne škole, jedan policajac, jedan socijalni radnik i jedan radnik u proizvodnji, dakle zajedno.

Poređenja radi, za bolesno dete su jedva izdvojili 100.000 dinara, a recimo za celokupno finsnsiranje Crvenog krsta, u okviru koga funkcioniše narodna kuhinja, predviđeno je nešto više od 5.000.000 dinara za ovu godinu.

”Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović” smatra da bi rebalansom budžeta opštine, trebalo smanjiti izdvajanja za usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo predsednika opštine na iznos od 750.000 dinara, što znači da bi 365 dana u godini za ugostiteljske usluge mogao da troši po nešto više od 2.000 dinara, što je pristojan ručak za dve osobe svaki dan u nekoj od milanovačkih kafana, a da bi reprezentaciju trebalo smanjiti na iznos od 365.000 dinara ili 1.000 dinara dnevno. Na taj način  bi bila oslobođena sredstva u iznosu od 3.985.000 dinara za namene koje su građanima potrebnije.

Pomenimo, na primer, da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, propisano da opština može obezbediti sredstva za pružanje hitne medicinske pomoći. Svakodnevno smo svedoci nedostatka ekipa hitne medicinske pomoći u opštini Gornji Milanovac, gde građani vrlo često dobiju odgovor da je sanitetsko vozilo u nekom od udaljenih sela i da ne može doći kod životno ugroženih. Sredstvima u iznosu od 3.760.000 dinara godišnje bi se moglo finansirati 12 plata kompletne ekipe hitne pomoći u sastavu lekar, tehničar i vozač. Time bi se znatno poboljšao kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u našoj opštini. Ostatak od 1.200.000 dinara bi mogao da bude utrošen za krpljenje 100 rupa veličine metar sa metar na ulicama našeg grada, ako uzmemo u obzir da je cena jednog kvadrata ugrađenog asfalta oko 10 eura.

foto: printskrin A. Jevtović

Napominjemo da su za troškove usluga za domaćinstvo, ugostiteljstvo i reprezentaciju, na primer za organizacije svečanosti, kada u našoj opštini gostuju različite zvanične delegacije i slično, opredeljena posebna sredstva, na pozicijama za Opštinsku upravu i Skupštinu opštine, u iznosu od ukupno 2.360.000, koja smatramo da su opravdana.

”Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović”, ukoliko bude imao priliku da odlučuje u nekoj budućoj vlasti, odmah bi smanjio izdatke za reprezentaciju i kafanu predsedniku opštine, a navedeni novac, kao što i sada predlažemo, potrošili bismo za unapređenje pružanja zdravstvene zaštite i krpljenje rupa na ulicama. Smatramo da je bolje ugraditi u rupe na ulicama, ako ih već stalno imamo, nego pojesti i popiti.“

GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“

povezani članci:
Jevtović pokrenuo novu političku organizaciju u Milanovcu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

gminfo.rs

Milos

Prethodni članak

Pritvor do 30 dana za sedam osoba zaposlenih u Domu zdravlja

Sledeći članak

Covid -19 u GM: Još 38 registrovanih novoobolelih