• 16.05.2022.

Jevtović, Ristić: Da uključimo Rome u odlučivanje i politički život

foto: gminfo.rs

Predstavnik grupe „Za Milanovac slobodnih građana“ (MSG), Aleksandar Jevtović i zakonski zastupnik „Udruženja Roma Gornji Milanovac“, Zoran Ristić, potpisali su juče na Brdu Mira sporazum o zajedničkim principima saradnje. Prema Ristićevim rečima, na ovakav potez odlučio se jer smatra da će sa MSG, ukoliko postanu deo skupštine ili preuzmu rukovođenje opštinom, Romi posle dužeg vremena moći da se oslone na otvorenu i iskrenu sradnju sa svojom lokalnom samoupravom.

Zoran Ristić, foto: gminfo.rs

– Poznavajući Jevtovića, poznavajući njegov rad, ubeđen sam da će s njim u budućoj vlasti biti mnogo bolja situacija nego što je sada, ne samo za romsku populaciju, već i za sve građane Milanovca, – rekao je Ristić na pitanje zašto se odlučio na sradanju baš sa MSG. – U skorije vreme sa Romima konkretno niko ne sarađuje, niko ih ništa ne pita, mi smo najveća nacionalna manjina u opštini, a potpuno smo marginalizovani. Nažalost, i među nama postoje podele i razdori, ali kada bismo se ujedinili, bilo bi nam daleko bolje. U ovoj opciji, sa Jevtovićevim pokretom, verujem da to može, da ćemo svi raditi u interesu sugrađana. Ovako, saradnja sa lokalnom samoupravom je loša godinama. Bezbroj puta sam pokušavao i najavljivao se da dođem kod predsednika opštine, jednostavno on to ignoriše. Kako onda mi da prezentujemo vlasti probleme romske zajednice? Ne možemo. Ubeđen sam da će se s Jevtovićem to promeniti ako bude u vlasti, a ako ne bude, zajedno ćemo biti žestoka opozicija, – istakao je Ristić.

Ristić još navodi da politička klima u opštini nije oduvek bila tako nepovoljna po Rome. Prema njegovom poređenju, Romi su u vreme dok su predsednici opštine bili Dražimir Marušić, potom Milisav Mirković, uvek bili dobrodošli na razgovore u i uvek su problemi rešavani koliko je to god bilo moguće.

foto: gminfo.rs

Aleksandar Jevtović podsetio je ovom prilikom da se MSG zalaže prvenstveno za jednakost svih građana, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, i otvoren je za sradnju sa pokretima, udruženjima i pojedincima, koji žele dobro Milanovcu.

– Mi hoćemo da uradimo ono što je dobro za sve, bez obzira na socijlani status, nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost. Svi moraju biti jednako uvaženi i uključeni u razvoj i život naše opštine, a nikako margnalizovani. To što je neko član neke stranke, pa zbog toga ima neku prednost, ne može više da se događa. Ne sme pripadnost stranci da, recimo, bude prednost pri zapošljavanju i slično. Konkretno ovim sporazumom hoćemo da se i Romi uključe u javni politički život i buduće odlučivanje na različitim nivoima, – rekao je Jevtović.

On je definisao tri ključne teme koje se, kako je rekao, stalno javljaju kao problemi u romskoj populaciji na teritoriji opštine, pa i cele Srbije: socijalno stanovanje, opismenjavanje i školovanje, kao i nedostatak prostora za zajedničke i javne aktivnosti.

Aleksandar Jevtović, foto: gminfo.rs

– Moramo da Romima, koji su socijalno ugroženi, obezbedimo bolje uslove stanovanja. To je ranije pokušavano da se reši, ali nije dovoljno. Njihova deca će završiti osnovnu školu, ona je obavezna, ali mi moramo da radimo dalje, da im pomognemo da uče i usavršavaju se što više. I ne samo Romi, već bilo koji pripadnici neke zajednice, a pogotovo ugrožene kategorije, – naveo je Jevtović. – Ne sme da bude probelm finanskijske prirode kad bilo koje dete želi da nastavi školovanje, a to njegova porodica ne može da iznese. Opština mora i može da im pomogne. Ne postoje ni prostorije romske zajednice, zato smo se našli ovde, na Brdu Mira. Opština mora da vodi računa i o tom akspektu prema svim udruženjima građana. Ne samo da nekom preko konkurasa dodeli deset hiljada, nekom dvadeset, trideset hiljada, i završila je posao s njima; nego mora i prostore, lokale, kancelarije, koje kao opština poseduje, da sredi, adaptira i preda ih na korišćenje udruženjima koja to ne mogu sebi da priušte, – naveo je, osim ostalog, Jevtović.

Sporazumom „Udruženja Roma“ i „Milanovca slobodnih građana“, kako u njemu piše, utvrđuje  se zajedničko delovanje radi vođenja lokalne samouprave sa deset osnovnih programskih ciljeva: obezbeđivanje vladavine prava; jednakost svih građana bez diskriminacije po bilo kom osnovu; uspostavljanje i jačanje demokratskih institucija; ravnomerni razvoj mesnih zajednica; stvaranje uslova za poboljšanje materijalnog statusa građana i povećanje životnog standarda; stvaranje socijalno odgovorne vlasti, koja brine o zdravlju i uslovima života svih kategorija stanovništva; razvoj sela; vraćanje društvu koje prepoznaje značaj obrazovanja i kulture; razvoj svesti o značaju zaštite životne sredine i mehanizama za obuzdavanje ekoloških poremećaja; podizanju svesti o značaju i neophodnosti delovanja institucija civilnog društva.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

PU Čačak: Uhapšen Milanovčanin zbog trgovine narkoticima

Sledeći članak

U toku asfaltiranje lokalnog puta u MZ Velereč