• 6 jula, 2020

Juče istekao rok za upis stambenih zajednica u zvaničan registar

foto; Opština G. Milanovac

Juče je bio poslednji dan za besplatnu registraciju stambenih zajednica. Na teritoriji opštine Gornji Milanovac registrovana je 51 stambena zajednica, a u postupku registracije je još 25, rokovi su precizni i jasni i očekuje se da će u narednih par dana i preostalih 25 stambenih zajednica biti registrovano, saznajemo od Aleksandra Jevtovića načelnika Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.

foto:gminfo.rs

Po njegovim rečima u ponedeljak je formirana radna grupa koja će utvrditi i izraditi nacrt odluke o investicionom i tekućem održavanju stambenih zgrada i naknadi za rad prinudnih upravnika koje će jedinica lokalne samouprave morati da postavlja u narednom periodu. Do sada je samo Sremska Mitrovica donela odluku o visini naknade za rad profesionalnog upravnika.

– Rok u oviru opštinske odluke za donošenje nacrta je 30 dana, nakon čeka ide na Opštinsko veće i na sednicu Skupštine opštine gde će se konačno i usvojiti. Što se tiče 25 stambenih jedinica koje su u procesu registracije, rokovi su jasni i precizni, tako da očekujemo da će u narednih par dana i ove zajednice završiti proces registracije – rekao je Jevtović.

Aleksandar Jevtović, načelnik Opštinske uprave, foto:gminfo.rs

On ističe da je naša opština veoma uspešno obavila besplatnu registraciju stambenih zajednica i da je prva u našem okrugu po broju registrovanih stambenih zajednica.

– Ono što mogu da istaknem je da smo jako uspešno odradili postupak besplatne registracije stambenih zajednica, o čemu je govorio i načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović koji je istakao da je opština Gornji Milanovac prva u našem okrugu po broju registrovanih stambenih zajednica. Znači da su svi okolni gradovi sa manje registrovanih stambenih zajednica od nas.

On kaže da je visok broj registrovanih stambenih zajdenica delom i zasluga predavanja koja je Lokalna samouprava na ovu temu održala u oktobru.

– Uspešno smo održali četiri predavanja na temu besplatne registracije stambenih zajednica u oktobru tekuće godine. Primetili smo da je nakon ova četiri predavanja broj registracija je značajno povećan. Takođe smo održali i dva predavanja na Rudniku. Na informacionim sastancima sa stanarima zgrada procedure oko same registracije pojasnili su Zorica Tolić registrator, Jelena Vitković zamenik registratora i Bojan Veljović energetski menadžer i tom prilikom predočili im prednosti registracije, što je urodilo plodom.

foto:gminfo.rs

Za stambene zajednice koje nisu registrovane do sada, niti su u procesu registracije, sledi registracija po službenoj dužnosti i određivanje prinudnih upravnika u skladu sa zakonom.

Uskoro će naša opština imati četiri registrovana profesionalna upravnika

 Za sada imamo samo jednog registrovanog profesionalnog upravnika, ali su tri osobe u postupku licenciranja. Kada je naknada za upravnika u pitanju bitno je da građani imaju u vidu da je jedna naknada za tekuće održavanje stambene jedinice, a sasvim druga naknada za rad prinudnog upravnika – rekao je Jevtović i dodao:

– Jedna je naknada za tekuće održavanje zgrade koju su stanari praktično i do sada izdvajali, s tim što sada minimalnu naknadu za ove namene određuje JLS, a druga je naknada za prinudnog upravnika. Stambene zgrade koje su same izabrale svog upravnika, neće plaćati naknadu za upravnika pošto je to volonterska obaveza. Stanari stambene zajednice plaćaju prinudnog odnosno profesionalnog upravnika. Takođe, prinudni upravnik je postavljen od strane lokalne samouprave sve dok stanari ne izaberu svog upravnika. Praktično je odluka o naknadi za prinudne upravnike u postupku, a uskladićemo je sa ostalim opštinama Moravičkog okruga u skladu sa zakonom – kazao je za naš portal Aleksandar Jevtović, načelnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.

On je rekao da obim posla upravnika zavisiće od broja stambenih zajednica koje su pod njegovom upravom. Kao pravno lice, svaka stambena zajednica ima otvoren račun na koji će stanari uplatnicom uplaćivati naknadu za tekuće održavanje i naknadu za upravnika stambene zajednice.

gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Metalac gradi poslovno stambeni objekat

Sledeći članak

U istraživanje milion i po evra