• 20.04.2024.

Kako da vaš pesto sos bude zdraviji i ukusniji

foto: pixabay.com

Kada pravite testenine, postoje brojne opcije za sos – karbonara, bolonjeze, ali jedna od najpopularnijih varijanti je pesto. Ovaj sos je nešto čemu retko ko može da odoli.

Pesto se obično pravi od pinjola i koristi ne samo za testenine, već i u sendvičima, pa čak i kao umak uz krekere ili tortilja čips. Kao i svaki drugi sos, može se napraviti i u kućnoj varijanti i izmeniti tako da bude hranljiviji i zdraviji.

U tu svrhu, u sos se mogu dodati avokado, semenke bundeve i drugo povrće i začini po izboru, a orasi takođe podižu količinu proteina i poboljšavaju kognitivnu funkciju. Lepota ovog recepta je da možete izmeniti skoro sve sastojke po želji, a na kraju možete dodati i neko meso kao dodatni izvor proteina.

foto: pixabay.com

Sastojci:

  • 1 zreli avokado, oljušten i očišćen
  • 130 gr rukole ili spanaća
  • 40 gr sirovih oraha ili indijskih oraha
  • 30 gr pinjola ili semenki bundeve
  • 3 čena belog luka
  • sok jednog limuna
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 6 kašika vode (ili više po potrebi)
  • 1 pakovanje testenine po želji

Priprema:

  1. Skuvajte testeninu prema uputstvima sa pakovanja
  2. Dok se testenina kuva, dodajte sve sastojke za pesto u blender ili seckalicu za hranu i blendujte dok smesa ne postane homogena i bez komada
  3. Kada se testenina skuva, procedite i dodajte pesto po ukusu, a po želji i neko meso.

Prijatno!

Izvor: Mind Body Green

Violeta

Prethodni članak

NBS za 6 meseci otkrila skoro 2.000 lažnih novčanica

Sledeći članak

Takovske cveti 2022: Predstava SAMOUBISTVO U SAMOODBRANI