• 19 aprila, 2021

Kako je nastala skraćenica OK?

foto: Pixabay/d97jro

Prvi put upotrebljena na današnji dan 1839. godine

Najkorišćenija skraćenica na svetu, OK, prvi put je upotrebljena 23. marta 1839. godine u novinama Boston Morning Post.

S obzirom na to da je OK skraćenica za izraz ‘all correct’, tadašnje društvo u Sjedinjenim Američkim Državama promenilo je ovu skraćenicu iz AC u OK. Nije postojao preterano važan razlog za promenu skraćenice, osim toga da je OK kao „ol correct“ zvučnije i lakše za izgovor.

Ubrzo je skraćenica OK postala popularna i u ostatku sveta, a u Evropi i najkorišćeniji anglicizam. OK koristimo kao potvrdu da je sve u redu.

Iako je prvi put upotrebljena 1839. godine, postoji veliki broj teorija o tome kako je skraćenica nastala.

Smatra se da vuče korene iz vojske u Americi – O.K. je označavalo „known order“, tačnije korišćena je kao potvrda da je naredba prihvaćena. Takođe, O.K. se pojavio i u vojsci kao oznaka za broj ubijenih vojnika. O.K. je označavalo „nula ubijenih“.

Još jedna uverljiva teorija o nastanku ove skraćenice je nadimak američkog predsednika Martin van Bjurena. Za njegov nadimak Old Kinderhook bila je korišćena skraćenica O.K.

Predsednik Van Bjuren je došao na vlast samo dve godine pre nego što je ova skraćenica bila prvi put iskorišćena, shodno tome, njen nastanak se već dugo povezuje sa skraćenicom njegovog nadimka.

O.K. bi, takođe, moglo da označava skraćenicu za „naređenje kralja“ ili „po naređenju kralja“ – na engleskom „Order of the king“.

Indijanska rečenica „okeh“ znači „tako je“ – s obzirom na to da se smatra da je reč okay u engleskom jeziku, koja znači „u redu“, nastala od pomenute reči, ova indijanska reč se povezuje sa nastankom najpoznatije skraćenice na svetu.

O.K. danas se koristi svakodnevno i zapisana je u mnogim rečnicima. Najviše se koristi tokom dopisivanja i kucanja SMS poruka, međutim i u govoru je počela sve više da zamenjuje reči poput dobro, u redu, itd…

Iako je prihvaćena u svakodnevnom govoru, ova skraćenica se smatra neformalnom, pa je treba izbegavati u zvaničnim razgovorima.

danas.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Velika vremenska prognoza za proleće

Sledeći članak

“Jednočinke” A. P. Čehova ponovo na Maloj sceni