• 20.06.2024.

Kako pravilno da koristite klima uređaje kada su paklene temperature

foto: gminfo.rs

Toplotni talas koji je Pirinejskom poluostrvu doneo temperature od 45 stepeni stigao je i do Balkana. Kako bi se izborili sa vrućinom, građani se rashlađuju na bazenima, rekama i jezerima, a u domovima uključuju klima uređaje.

Međutim, sem uobičajenih tehničkih uputstava, potrebno je i poznavanje i poštovanje određenih zdravstevnih preporuka, kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja korisnika.

Ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Posledice neadekvatnog korišćenja klima uređaja

Rizici neadekvatnog korišćenja klima uređaja mogu biti „banalni“ – prehlada, kratkotrajna glavobolja i slično.

Međutim, nepravilno korišćenje može dovesti i do ozbiljnih posledica usled podhlađivanja određenih delova ili čitavog tela: Neuralgije – bolovi duž nervnih završetaka, pareze ili paralize mišića i nerava, reumatske tegobe – ukočenost, migrenozne glavobolje, pad imuniteta, toplotni šok pri naglom izlasku u spoljnu sredinu i dr.

Efekti korišćenja rashladnih uređaja i sistema koji funkcionišu na principu recirkulacije vazduha dovode do bržeg širenja prouzrokovača respiratornih zaraznih bolesti u prostoriji, kada u prostoriji boravi više osoba, od kojih neka ima ispoljene ili prikrivene znake obolenja, odnosno izlučuje prouzrokovače u spoljnu sredinu.

U periodu trajanja epidemije koronavirusa navedeno može imati značajne epidemiološke posledice.

Ne uključivati klima uređaje kada je napolju ispod 30 stepeni

Rashladne uređaje uključivati kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 30°S. Kada su spoljašnje temperature niže, ne uključivati rashladne uređaje jer se mogu obezbediti povoljni mikroklimatski uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora.

Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5-10°C niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24 – 28°C.

Nemojte da klima „duva“ u vas

Treba podesiti obim ventilacije i klimatizacije na niže vrednosti protoka vazduha, a na unutrašnjim otvorima podesiti položaj žaluzina za usmeravanje vazduha tako da prisutne osobe nisu u struji vazdušnog toka.

Ukoliko se radi o centralnim sistemima za veštačku ventilaciju i klimatizaciju omogućiti podešavanje sa maksimumom udela svežeg vazduha.

Birajte klima uređaje sa HEPA filterima

Za ventilaciju i klimatizaciju zatvorenog prostora preporučuje se primena sistema sa HEPA filterima, koji se moraju redovno održavati, čistiti i menjati, u skladu sa proizvođačkom specifikacijom.

Povremeno napustite klimatizovanu prostoriju

Potrebno je povremeno napuštati prostoriju odnosno pomeriti se iz zone kretanja rashlađenog vazduha i povećati protok i stepen hlađenja vazduha u periodima kada korisnici nisu u prostorijama.

Takođe, potrebno je i redovno i često kompletno provetravanje prostorija otvaranjem prozora, u periodima dana kada je spoljna temperatura niža.

Potrebno redovno čišćenje

Pojačati mere čišćenja i dezinfekcije izvoda, filtera, rešetki i svih delova sistema koji su tehničkim procedurama predviđeni.

rts.rs

Violeta

Prethodni članak

JKP: Doneta naredba o uvođenju mera restrikcije vode

Sledeći članak

Ukinuta zabrana izvoza pšenice i kukuruza