• novembar 15, 2019

Knjiga Ratka Dmitrovića „Krst na križu“

DOKUMENTI SVEDOČE Dmitrović (desno) i prof. dr Čukić, foto: M. Bošnjak

PREVERAVANjE GENEZA MRŽNjE

Do kraja ove godine, biće objavljena i knjiga „Krst na križu 2“

Važan deo geneze viševekovne mržnje velikog dela Hrvata prema Srbima je preveravanje pravoslavnih Srba u katoličanstvo – zaključak je tribine u Gornjem Milanovcu, održane povodom promocije knjige „Krst na križu“ čiji autor je Ratko Dmitrović, bivši direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“. Dmitrović je najavio objavljivanje i knjige „Krst na križu 2“ do kraja ove godine.

U oba ta dela, posvećena odnosima Hrvata naspram Srbima, prezentovana su 35-godišnja Dmitrovićeva istraživanja.

Ona su spajanje savremenog i istorijskog objašnjenja: otkud tolika mržnja Hrvata prema Srbima? Hrvati su ubijali Srbe na strastan način. Ali, o tome se posle Drugog svetskog rata nije moglo ni smelo progovoriti. Ostatke strašnog gubilišta Jasenovac je uništila KPJ! Srbima je komunizam učinio mnogo zla, mada ne kao „Nezavisna država Hrvatska“. Bez komunista Srba i Crnogoraca, Josip Broz Tito na tom planu ništa nije mogao uraditi sam. Duh našeg srpskog samoporicanja izvire iz oba svetska rata. Geneza mržnje Hrvata, uz tezu da su Srbi „remetilački faktor“, potiče iz srpskog preveravanja, konvertitstva u katoličanstvo. Svaki upravnik logora smrti Jasenovac završio je katoličko sjemenište, a od njih su trojica bili poreklom Srbi! – istražio je Dmitrović.

Upravo Srbi, koji su promenili veru i nacionalnost, bili su monstruozni zločinci nad Srbima! – Oni su ubijali su svedoke svog preveravanja! S druge strane, Srbi katolici bili su najobrazovaniji sloj naroda u Dalmaciji a naročito u Dubrovniku, među njima je bilo mnogo velikana u nauci, umetnosti i drugim oblastima – zaključuje Dmitrović.

– U ime mondijalizma, mi Srbi smo se odricali mnogo toga, od svoje tradicije nadalje. Ako želimo da se sjedinimo za našu dobrobit, jedini put nam je da prevaziđemo trvenja, shvatimo da je država važnija od političara. Uz poruku Svetoj stolici, Vatikanu: kad se poklonite jasenovačkim žrtvama, Beograd vam je otvoren! – kazao je prof. dr Zoran Čukić.

STARČEVIĆ I FRANK

„OTAC nacije“ za Hrvate je Ante Starčević. Njegov biološki otac bio je pokatoličeni Srbin Jakov, mati pravoslavna Srpkinja Milica Bogdan. Starčević 1850. podnosi molbu za univerzitskog profesora na Liceju u Beogradu pisanu ćirilicom, ali je odbijen. Od tada kreće njegov revolt protiv Srba. Čak je svojatao Nemanjiće kao stare hrvatske vladare! Na čelu ekstremističke Stranke prava 1902. nasleđuje ga Josip Frank, poreklom Jevrejin, čije pravo ime je bilo Jošua – deo je Dmitrovićevih nalaza.

M. Bošnjak

Violeta

Prethodni članak

Futsal: Teško gostovanje Metalac Kolorada

Sledeći članak

Odbojkaši Metalac Takova dočekuju ekipu VGSK iz Velikog Gradišta