• 5 јуна, 2020

Komentar – Kaldrma

foto: pixabay.com, ilustracija

Piše Goran Trifunović

Dobro, rodjen sam na selu, živim na selu, imao sam neke svoje neuspešne pokušaje da se prilagodim kaldrmi… Rodjen sam u jednom gradu, u drugom živeo i privredjivao, u selu stvarao… Da se ne lažemo, najviše me boli kako se moje selo ponašalo prema meni. Koja maćeha? Ajde, bre… I, ništa ne bi bio problem da neki drugi ljudi ne dobijaju nagrade od mog rodnog grada, od matične sredina, ma, od mog, eeeejjj, mog sela!!!

Nije problem, ništa ne tražim, ali, vrlo dobro znam i ko sam i šta sam. Takodje, odlično znam i ko su oni što te nagrade dodeljuju i uzimaju. Po ko zna koji put ponavljam Getea- „Samo su hulje skromne“, ali, izgleda da je ta sorta naroda zauzela jako visoko statusno stanje u društvu. Ne kažem, svako se bori za sebe, ja, lično, ništa ne tražim, ali, braćo, preteraste… Znam ja da se vi na ovome nećete ni zaustaviti, ali, to je već vaš izbor, pa i, ako hoćete, izbor onog naroda koji za sendviče ide, što bi Novakovi fanovi rekli Nadalu „tamos- vamos“.

Ružno je da čovek na pragu šeste decenije pusti suzu, pogotovu zbog nekih stvari koje, bar nekome, izgledaju trivijalne, ali, verujte, rodna gruda uvek ima prečih!!! Šta prečih? Ne, nemojte da me pogrešno razumete… Meni je nagrada kada mi mladjani Pranjanac pridje i kaže da je moj „fan“. Dovoljno. Ipak, mora malo da zaboli kada vidite da neka lokalna sredina vas kažnjava, a drugog nagradjuje, a vi sami znate ko ste vi, a ko je on.

Takodje, bitno je da se zna da i ta lokalna samouprava zna ko je on, a ko ste vi. Da se ne lažemo, od svake vlasti, meni, mojoj malenkosti ne treba nikakva nagrada, a pogotovu mi ne treba od ovakvog režima. Lično, mislim da bi i bilo kakvu nagradu odbio. Ne daj Bože da se desi. Ipak, nikome nije jasno, odnosno, svakome je jasno kako se dele te nagrade. Otprilike, to je kao i dodela subvencija iz državnog i opštinskog budžeta. Pa, ti gledaj na kojoj strani ćeš da budeš… Šta ću, kad ne znam da gledam.

 

Violeta

Prethodni članak

Stefanović: Milanovačka opština primer dobrog rada

Sledeći članak

Danas su Mitrovske zadušnice