• 25 februara, 2021

Koncert harfe: Milena Stanišić

plakat, foto: kcgm

 

Milena Stanišić (1972) redovni profesor za užu umetničku oblast harfa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u utorak, 23. februara 2021.godine u Modernoj galeriji Kulturnog centra održaće solistički koncert.
Početak kocerta je u 18 sati.

Biografija

Milena Stanišić rođena je u Beogradu 1972. godine. Preko petnaest godina bila je zaposlena u Narodnom pozorištu kao solo harfista u Orkestru Beogradske opere i baleta. Takođe je bila stalni saradnik orkestra Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, i većine drugih orkestara u zemlјi, kao i nekoliko orkestara u regionu Stanišić je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Milice Barić.

U periodu 1995-1997 usavršavala se kod prof. Frenka Sternfelda na Kralјevskom Koledžu za muziku u Mančesteru (Royal Northern College of Music). 2016. godine uspešno je odbranila Doktorski umetnički projekat pod mentorstvom redovnog profesora Ljilјane Nestorovske na FMU u Beogradu.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar. Izdvajaju se solistički resitali na Festivalu harfe u Rio de Žaneiru, koncerti na festivalu „Severna lira“ u Marijisnki teatru u Sankt Peterburgu, brojni koncerti na Festivalu harfe u Beogradu, nastupi na Svetskim kongresima harfe u Ženevi, Vankuveru, Sidneju i Hong Kongu, kao i nekoliko svetskih premijera, odnosno prvih izvođenja u Srbiji koncerata za harfu, duo ili kvartet harfi uz pratnju orkestra.

Kao član dua „Floral“ (sa flautistkinjom Stanom Krstajić) objavila je dva kompakt diska sa muzikom za flautu i harfu.
Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju prva specijalna nagrada na takmičenju Petar Konjović u Beogradu (1994), i prvo mesto na takmičenju Mladi muzičar godine u Velikoj Britaniji (1997).

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Snimci sa njenih koncerata redovno se emituju na RTS Digitalu i Radio Beogradu. Jedan je od osnivača Međunarodnog festivala harfe u Beogradu (2002), i od tada je Umetnički direktor Festivala. Već nekoliko godina je predsednik Udruženja harfista i prijatelјa harfe Srbije.

gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Gradsko groblje

Sledeći članak

Pijačni barometar – 22. februar