• 08.12.2023.

Konkurs za direktora JKP – zašto daleko pre isteka Lazićevog mandata?

foto: GMInfo

Skupština opštine (SO) Gornji Milanovac usvojila je na zasedanju u utorak predlog Odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javnog komunalnog preduzeća (JKP). Predsednik opštine, Dejan Kovačević, javno je pozvao sadašnjeg direktora JKP-a, Ivana Lazića, da se prijavi na konkurs, rekavši kako navija za njega da ponovo bude na čelu ovog preduzeća.

Ivan Lazić, imenovan je na mesto direktora JKP-a Rešenjem SO od 14. septembra 2018. godine (pre toga je od sredine 2017. bio u v. d. statusu). Raspisivanje novog konkusra, više od godinu dana pre isteka njegovog redovnog mandata, posledica je presude Višeg Suda u Čačku, kojom je, kao nezakonito, poništeno to Rešenje SO iz septembra 2018. Naime, Sud je u istom mesecu 2020. godine, tom presudom usvojio tužbeni zahtev tužilje B. G., na osnovu kojeg je zapravo i pokrenut čitav proces.

Odluka o postupanju SO po presudi VS Čačak; foto: GMInfo

Opština Gornji Milanovac podnela je žalbu na ovakvu presudu, ali ju je Apelacioni sud u Kragujevcu, u martu ove godine, odbio kao neosnovanu i potvrdio odluku Višeg suda u Čačku. SO je zato u utorak donela Odluku o postupanju po presudi, potom i Rešenje o obrazovanju Komisije za sprovođenje novog javnog konkursa. Predsednik opštine, Dejan Kovačević, obrazlažući odbornicima predlog Odluke o postupuanju SO po ovoj presudi, rekao je da je do takvog ishoda došlo jer se potkrala tehnička greška pri osnivanju i radu Komisije za izbor direktora iz 2018., jer je njen predsednik, Dejan Veljović, tada ujedno bio i zamenik načelnika Opštinske uprave.

Prema Zakonu o javnim preduzećima, Predsednik i članovi takve Komisije ne mogu biti postavljena lica u organima državne uprave, organima autonomne pokrajine ili organima jedinica lokalne samouprave. Međutim, odbornica opozicionog PSOGM, Dragica Topalović, na proteklom skupštinskom zasedanju, iznela je stav da su razloge za nezakonitost Lazićevog imenovanja, trebali da vide neposredno iz presude i da je ona morala biti priložena u pisanom materijalu za ovu tačku dnevnog reda, što nije bio slučaj, a ne iz izlaganja predsednika opštine. (GMInfo, do zaključenja članka, još nije došao do uvida u presudu.)

Rešenje u Odluci o postupanju SO po presudi VS Čačak

U Rešenju donetom po Odluci o postupanju, osim ostalog, stoji da Ivan Lazić nastavlja da obavlja dužnost v.d. direktora JKP do imenovanja direktora po sprovedenom postupku. Na pitanje novinara kako isto lice, čije je imenovanje nezakonito, ostaje na toj funkciji, makar i dok traje novi konkurs, Kovačević odgovara, naglašavajući da se radi poništenju konkursa, iako se u Odluci navodi da je poništeno skupštinsko rešenje o imenovanju:

– Pravnički sagledano, ovo jeste modalitet koji je po zakonu. Mi uvažavamo presudu, koja poništava konkurs za izbor direktora, a zbog tehničkih razloga. Zato što je gospodin Veljović bio predsednik Komisije za izbor, i tu je Sud cenio da smo mi negde pogrešili. Ok, pogrešili smo, stavili smo Odluku na Skupštinu i, pošto se presudom poništava konkurs, mi smo raspisali novi, a gospodin Lazić ostaje v. d. direktrora do okončanja postupka. Ono što sam ja dobio od pravnika u Opštinskoj upravi, jeste da je ova procedura pravno ispravna, – objašanjava Kovačević.

Topalović, Dželetović, foto:GMInfo

S druge strane, sami Lazićevi rezultati, kao prvog rukovodioca JKP-a u prethodnim godinama, nisu bili sporni ni za opoziciju. Dobio je pohvale od SPS-a, kroz obraćanje njihovog odbornika Marka Dželetovića, koji je navodio Lazićeve uspehe u modernizaciji organizacije složenog sistema poput JKP-a, kao i posledično vidljive pozitivne posedice svega toga u gradu. Od predsedika opštine, koji je takođe u izjavi za medije izdvojio nekoliko važnih Lazićevih zasluga, dobio je, međutim, i jednu neuobičajenu vrstu podrške.

foto: GMInfo

– Ja ću zamoliti gospodina Lazića da se prijavi na novi konkurs i ukoliko bude pobedio, on će svakako biti novi direktor, – rekao je Kovačević. – Nemam nijednu zamerku na rad JKP-a u proteklih skoro četiri godine, koliko je on tamo. Sve komunalne usluge su postavljene na jedan viši nivo, svi građani mogu videti koliko nam je čistiji grad i uredniji. Ja bih želeo da se on ponovo prijavi na konkurs, sa moje strane ima zeleno svetlo za to, i očekujem da će se prijaviti, a da će odbonici podržati taj predlog, – rekao je Kovačević.

Odbornici SO G.Milanovac, foto: GMInfo

Na pitanje da li smatra ovu svoju izjavu pristrasnom, pošto time može uticati na nezavisnost rada Komisije za procenu direktorskih kandidata, i kako unapred zna da neki drugi kandidati neće možda biti bolji, Kovačević odgovara:

– Da, smatram da je pristrasno. Kandidati, koji se budu prijavli na konkurs, biće rangirani, a zadnju reč daju odbornici i ja navijam za Ivana Lazića, ako se prijavi. Srpska napredna stranka, kao najodgovornija stranka u Gornjem Milanovcu, jer smo dobili najveće poverenje građana, blizu 11.000 glasova smo dobili, odgovorna je i za rad svih javnih preduzeća. Želimo to i da pokažemo; a ako smo odgovorni, onda ćemo birati kadrove za koje mi smatramo da mogu najbolji doprinos da daju. Ukoliko bude samo Lazić kao kandidat, to neće biti problem, ukoliko bude više kandidata, ja ću pre savetovati odbornike da glasaju za Lazića, jer je on nama pokazao kako može da se vodi JKP, – izričit je na kraju bio Kovačević.

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs, arhiva

Ukratko, prema Zakonu o javnim preduzećima, javni konkurs sprovodi Komisija, koju imenuje lokalna samouprava. Komisija potom, po prijavama zainteresovanih, sastavlja rang-listu sa najviše tri kandidata, koja su s najboljim rezultatom ispunila merila za izbor direktora. Potom dostavlja rang-listu i dokumentaciju o sprovedenom postupku nadležnom organu lokalne samouprave, u ovom slučaju radnim telima Skupštini opštine za formiranje akta predloga, te obornicima na konačno odlučivanje. Konkurs će, od dana objavljivanja u Službenom glasniku i zvaničnoj web stranici Opštine, Službenom glasniku Republike, kao i makar jednom novinskom listu dostupnom na teritoriji cele Srbije, trajati mesec dana.

M.Mijatović/gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Bliži se upisna trka, kreću probni prijemni za fakultete

Sledeći članak

Smena sunca i oblaka, temperatura do 28 stepeni