• 22 oktobra, 2020

Korona presek za 14. oktobar – Čivović: Nema registrovanih novoobolelih

foto: GMinfo

Jedino lice koje je u poslednjih 52 dana bilo potvrđeno pozitivno na Kovid 19 (vozač po povratku iz Austrije) oseća se dobro i kao negativan na Kovid 19, na osnovu rezultata kontrolnog testa, otpušta se iz Opšte bolnice Gornji Milanovac, izjavio je doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja 

– U Kovid ambulanti Doma zdravlja Gornji Milanovac u toku jučerašnjeg dana pregledano je 12 pacijenata, od toga njih petoro je na pregled došlo prvi put, urađeno 11 seroloških testova i uzeta tri nazofaringealnih briseva. Jedno lice je hospitalizovano – rekao je Čivović

On podseća da u toku drugog pika prvog talasa ukupno je bilo 125 potvrđeno pozitivnih lica na Kovid 19, od tog broja njih sedmoro je nažalost preminulo, dok je njih 118 izlečeno.

 Ponovo skrećemo pažnju sugrađanima da nije neophodno da, po automatizmu, po povratku u zemlju dolaze u Kovid ambulantu, već je potrebno da na osnovu zdravstvenog upozorenja, koje su dobili pri prelasku granice, urade Test samoprocene na Kovid 19 koji je dostupan na sledećoj adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs/. Odgovaranjem tj. popunjavanjem ovog upitnika dobićete uvid u svoje zdravstveno stanje, a rezultat testa će vam pokazati da li je potrebno da se javite u Kovid ambulatnu – pojašnjava doktor Čivović.

doktor Aleksandar Čivović v.d. direktora Dom zdravlja Gornji Milanovac, foto: GMInfo

On kaže na taj način potrebno je da popunjeni test bude odštampan ili sačuvan, kako bi imali dokaz da ste Test samoprocene radili.

– Samo sugrađani koje rezultat Testa samoprocene upućuje na javljanje u Kovid ambulantu se javljaju u istu. Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve, ali se i eliminiše opasnost da se nezaraženi eventualno inficiraju čekajući pregled. Kako zdravstveni nadzor traje 10 dana sugrađani koji, nakon popunjavanja prvog Testa samoprocene na Kovid, nisu dobili uputstvo da se jave u Kovid ambulantu imaju obavezu da još jednom urade Test samoprocene koji je takođe potrebno odštampati i sačuvati kao dokaz. Ukoliko ih rezultat drugog Testa samoprocene ne upućuje na Kovid ambulatnu za njih poseban zdravstveni nadzor prestaje da važi – navodi Aleksandar Čivović.

Prema njegovim rečima sugrađani koji nisu u mogućnosti da popune onlajn uputnik trebalo bi da telefonom kontaktiraju Zavod za javno zdravlje gde će dobiti sva neophodna uputstva.

Čivović navodi da poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini sigurni način zaštite, a to podrazumeva upotreba ličnih zaštitnih sredstava (maske) u javnom životu, češće pranje ruku i izbeganje rizika (okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru).

Podsećamo sugrađane da je radno vreme Kovid ambulante svakog dana (subotom i nedeljom) od 09:00 do 17:00 sati. Brojevi Kovid ambulante su 032/710-251 i 062/80-111-85.

ŠUTIĆ: TRENUTNO TROJE HOSPITALIZOVANO

Doktor Predrag Šutić, v.d. direktora Opšte bolice u Gornjem Milanovcu, kaže da trenutno u kovid odeljenju ima pacijenata.

–  Na grudnom, u kovid odeljenju, u milanovačkoj Opštoj bolnici trenutno su hospitalozovana tri pacijenta. U toku dana jedan pacijent biće otpušten kući, a koji je bio PCR pozitivan, ali sada je kontrolni test, nakon lečenja, negativan. Za ostala dva pacijenta čekaju se rezultati testiranja – kazao je Šutić za GMinfo.

V. Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

SUTRA – Dan sećanja na milanovačku tragediju

Sledeći članak

Pijačni barometar – 14. oktobar