• 7 јуна, 2020

Košuljica, izvezena…

U Muzeju rudničko-takovskog kraja , u sredu 4. marta, biće otvorena izložba Košuljica, izvezena, čiji je autor Snežana Šaponjić Ašanin, muzejski savetnik etnolog Narodnog muzeje u Čačku. Pored autorke o izložbi će govoriti i Delfina Rajić, direktorka Narodnog Muzeja u Čačku i Snežana Tomić, muzejski savetnik etnolog Muzeja Staro selo u Sirojnu.

Kolekcija košulja Narodnog muzeja u Čačak broji sto primeraka muških i ženskih košulja. Upravo zbog toga, nametnula se potreba da se ovi predmeti nastali uglavnom u okvirima ženske domaće radinosti, predstave javnosti i skrenu pažnju na prohujala vremena, način života, težak i mukotrpan rad, veštinu ženskih ruku, nadarenost i kreativnost, osećaj za skladnost i kompoziciju boja, ali i društveni , običajni i magijski značaj košulje u celokupnom životu čoveka.

Košulja, kao i peškir pratila je čoveka od rođenja, pa do smrti kroz sve njegove radosti, tuge, svakodnevna dešavanja i ritualne obrede

Svi oni koji žele da pogledaju ovu neobičnu i nadasve zanimljivu izložbu, mogu to učiniti od 4. marta do 12. aprila u Galeriji našeg Muzeja.

Violeta

Prethodni članak

Osmomartovski bazar

Sledeći članak

Javni pozivi i konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje za 2020. godinu