• 30.09.2023.

Kovačević: Protesti „Srbija protiv nasilja“ je poziv da mladi uzmu puške i likvidacijom predsednika Aleksandra Vučića „nenasilno“ osvoje vlast

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, foto: kabinet predsednika opštine

Okupljanje ispred Narodne skupštine u ponedeljak u Beogradu pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, a povodom tragičnih događaja krajem protekle sedmice na Vračaru i kod Mladenovca, izazvalo je prilično burne reakcije vladajućih struktrura, kako na republičkom, tako i lokalnom nivou. Prema njihovom tumačenju, cilj skupa je politička afirmacija opozicije, ali i rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izuzetak u ovakvom pogledu na stvari nije ni predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Кovačević (SNS), koji je iz svog kabineta medijima dostavio javno saopštenje u kojem se, pored ostalog, kaže:

„U trenutku kada državu pogodi najveća tragedija, svirepo, planirano, bezdušno ubistvo nevinih, opozicija pokušava da organizuje proteste na kojima bi pokazali navodno nezadovoljstvo građana. U svojoj nemoći da mobiliše mase, opozicija poseže za nečasnim, najcrnjim porivima – iskoristiti stradanje nedužnih i tragediju cele Srbije. Protesti pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ je poziv da mladi uzmu puške i likvidacijom predsednika Aleksandra Vučića „nenasilno“ osvoje vlast, zato što više mrze Vučića, nego što vole Srbiju.“

Od Milanovčana koje Кovačević prepoznaje u ovakvom delovanju je i Кristina Milošević iz stranke Zajedno, pa navodi:

„Bez imalo stida i empatije prema nedužnim žrtvama govore o nenasilju u bolesnoj želji da sve stane u Srbiji i da nasilnim putem ubijanjem, vešanjem, nabijanjem na kolac i sa spiskom zahteva i spiskom za ostrel dođu na vlast kako bi ponovo sebi dodeljivali sredstva iz budžeta opštine Gornji Milanovac na nezakonitim telefonskim sednicama Veća.

Apsurdno je da Кristina Milošević, koja radi u Opštoj bonici u Gornjem Milanovcu kao ćata, uredno prima pare od poreza svih građana, a protestvuje protiv iste te države. Neartikulisan bes, mržnja, poriv za skidanjem nečijih glava, pozivi na linč, poziv da mladi uzmu puške u ruke jasni su pokazatelji da se radi o ljudima kojima je potrebna stručna medicinska pomoć i kojima toplo preporučujem zarad njihovog zdravlja i sveopšte bezbednosti da se leče. Preporučujem da to urade što pre, najkasnije do petka mada i za vikend rade dežurne službe“, rekao je Кovačević.

Podsetimo, Кristina Milošević je u utorak iznela svoje utiske sa beogradskog okupljanja u tekstu Srbija je izašla na ulice, poruka je jasna – želimo normalno društvo„.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sinoć je najavio okupljanje u Beogradu za 26. maj. „Dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju, pozivamo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti naše Srbije, da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji„, poručio je Vučić.

Osim sporadičnih povika da vlast mora biti smenjena i traženja odgovornosti nadležnih, od okupljenih u ponedeljak se nisu čuli pozivi ni na kakvu likvidaciju. Međutim, urednik novina „Tabloid“, Milovan Brkić, u izjavi za kamere jednog YouTube kanala, koje su uživo pratle protest, jeste izneo eksplicitne sporne stavove. Kritikujući poslanike opozicije, jer se „kriju iza leđa okupljenih građana i ne pominju glavnog krivca“, rekao je: „Nema nam spasa. Izgleda da će mladi ljudi morati puškama da rešavaju sudbinu Srbije.“ On je nešto kasnije lišen slobode i određeno mu je pritvorsko zadržavanje od 48 sati. U Rešenju UKP-a obrazložena je i ključna rečenica za takvo postupanje policije:

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Milovan Brkić izvršio krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 309 Кrivičnog zakonika Republike Srbije, na taj način što je dana 8. 5. u poslepodnevnim časovima, u Beogradu, ispred Narodne skupštine, na protestu građana uputio reči preteće sadržine predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću: ’Кakva bre šetnja, treba puškama ući u Skupštinu i Vučiću idiotu otkinuti glavu’ i time pozvao na nasilnu promenu vlasti“, navodi se u Rešenju o pritvorskom zadržavanju glavnog i odgovornog uredika novina „Tabloid“.

GMInfo.rs koristi ovu priliku da apeluje na sve političke i medijske delatnike, ali i druge sugrađane, da se suzdrže, makar u javnosti, od rečnika koji podstiče dalju eskalaciju netrpeljivosti.

Štaviše, GMInfo je, uvidom u lokalani javni narativ, a posebno na društvenim mrežama, još u oktobru 2021. odlučio da onemogući komentarisanje političkih i srodnih tema na FB profilu portala, upravo jer smo primetili da se govor konflikta i agresije ubrzano širi našim okruženjem u meri koja nadilazi argumentovanu diskusiju. Time smo želeli da barem u mikroprocentu doprinesemo sprečavanju tenzija među ljudima koje mogu, kao što sada i vidimo, imati dalekosežne negativne posledice po pojedince, grupe i celo društvo.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

MUP: Nadzor nad radom strelišta koja imaju registrovano oružje

Sledeći članak

Čitalac reporter: Rizik – Žice pod naponom na dohvat prolaznika