• 15 avgusta, 2020

Kovačević: Radno vreme ugostiteljskih objekata nešto kraće

foto: GMinfo

Dejan Kovačević, komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac istakao je na današnjoj konferenciji za medije da je epidemiološka situacija na teriotriji milanovačke opštine i dalje stabilna. On kaže da je trenutno ukupno 25 osoba pozitivno na korona virus, od toga tri lica se i dalje nalaze u Opštoj bolnici, koja će u toku dana biti transportovana u Čačak, šest je u Kliničkom centru Kragujevac, četiri su izlečena i ostali su u kućnoj izolaciji.

– Zamolio bih sve ugostitelje da prihvate preporuku i da sada, za vikend, njihovo radno vreme bude do 23 sata. Sve inspekcijske službe večeras ćemo od 22 sata poslati na teren, kako bi u dogovoru sa vlasnicima lokala došli do toga da svi svoje objekte zatvore u 23 sata. Inače, Ministarstvo za rad donelo je pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, koji će stupiti na snagu 11. jula – kazao je Kovačević.

On je podsetio da je Opštinski štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac na sednici održanoj 6. jula 2020. godine, razmotrio je trenutnu situaciju na teritoriji milanovačke opštine u vezi sa sprečavanjem širenja zarazne bolesti COVID -19 i tada doneo određene preporuke kojih bi treablo svi da se pridržavaju.

– Ništa za sada nije alarmantno, situacija je stabilna i pod kontrolom, ali moramo obratiti pažnju narednih dana kako ne bi uvodili vanrednu situaciju u čitavoj opštini i preduzimali drastičnije mere – kazao je Kovačević.

PREPORUKE

– U svim zatvorenim prostorijama u kojima se obavlja delatnost obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od 2 metra

– Preporučuje se da radno vreme ugostiteljskih obejakta bude od 6 do 23 sata

– Preporuka je da se neorganizuju skupovi u zatvorenom prostoru sa više od 100 ljudi, a na otvorenom do 500 (održavanje fizičke distance od 2 metra)

– U javnom prevozu (autobus i taxi), kao i na zelenoj, robnoj i mlečnoj pijaci obavezno nošenje zaštitnih maski

– Prilikom korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara primenjuju se sve mere i fzičke distance od 2 metra sa zaštitnom opremom

– Mere zaštite (obavezne maske i rukavice) se odnose i na kozmetičke i frizerske salone, fitnes centre, i teretane

– Preporuka je i dezinfekcija najmanje jednom dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama sa sredstvima koje besplatno mogu preuzeti u JKP Gornji Milanovac. Takođe, stanovnici individualnih domaćinstava sredstva za dezinfekciju natrijum-hipohlorit mogu preuzeti u JKP

– Na snazi ostaje preporuka za dezinfekciju svih javnih površina, frekventnih saobraćajnica, trotoara, delova oko Doma zdravlja, Opšte bolnice, zgrade Opštine Gornji Milanovac, SUP-a, SUD-a dva puta dnevno.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Milanovačka bolnica postaje NON COVID bolnica za Moravički okrug

Sledeći članak

„Prosečan Gornjomilanovčanin“ poziva na večerašnji protest