• 24 septembra, 2020

Kovačević: Skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata nije hir ni lokalnih vlasti, ni Kriznog štaba, već poštovanje odluka Vlade Republike Srbije

foto: gminfo.rs

Na danas održanoj drugoj redovnoj sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac milanovački većnici jednoglasno su usvojili svih 19 tačaka Dnevnog reda, koje će se naći pred odbornicima na narednom skupštinskom zasedanju.

foto: gminfo.rs

Opštinski većnici usvojili su predloge rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova, kao i izmene finansijskih planova ovih budžetskih korisnika, kao i izveštaje o radu mesnih zajednica sa područja opštine.

Jedna od tačaka bila je i razmatranje informacije o pripremljenosti osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Gornji Milanovac za tekuću školsku godinu.

foto: gminfo.rs

Pitali smo predsednika opštine Dejana Kovačevića da prokomentariše poslednju odluku opštinskog Kriznog štaba u vezi sa ograničenim radom ugostiteljskih objekata, kao i da li je upoznat sa činjenicom da veći broj mladih, nakon zatvaranja lokala zbog te odluke, odlazi na after party put Ibarske magistrale u pojedine lokalne ugostiteljske objekte, kao i na privatne zabave po selima milanovačke opštine.

On je odgovorio da takva odluka nije hir ni lokalnih vlasti, ni Kriznog štaba, već poštovanje odluka Vlade Republike Srbije kao neophodna mera prevencije, jer iako već petnaest dana nema novoobolelih od Covida 19 na području gornjomilanovačke opštine, rizik je prisutan kao i mogućnost pogoršanja epidemiološke slike.

– Još uvek nemamo niti vakcinu protiv korona virusa odobrenu od Svetske zdravstvene organizacije, niti imamo pouzdan lek, pa sve dok do toga ne dođe moramo naučiti da živimo sa ovim virusom – kazao je Kovačević.

On je ovom prilikom apelovao na sve sugrađane, posebno na mlade, kojima su druženja i izlasci bitni, da svoje kontakte svedu na najmanju moguću meru, kako bi izbegli širenje virusa, koji je i dalje prisutan.

foto: gminfo.rs

Početak nove školske godine Kovačević je ocenio pozitivno naglasiviši da za sada nema problema ni u jednoj školi, da su đaci veoma disciplinovani i da svi nose zaštitne maske.

– Nastava se obavlja i u školama i online, stvoren je model koji se u praksi dobro pokazao – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine i dodao – Usvojenim odlukama o izmeni finansijskih planova školama je omogućeno da nabave dovoljno dezinfekcionih sredstava. Zajedno sa milanovačkim Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje biće nabavljene dovoljne količine iste vrste dezinfekcionih sredstava, kako bi se izbegla upotreba alkohola na svim površinama koje je potrebno dezinfikovati, već će u tu namenu biti korišćena sredstva koja su propisana a upotrebljavaju ih i Opšta bolnica i Dom zdravlja.

Kovačević je istakao da se radi i na izmeni autobuskog reda vožnje kada je u pitanju školski saobraćaj, i da do kraja sedmice bi trebalo da red vožnje bude prilagođen potrebama đaka, ali i trajanju časova skraćenih na trideset minuta.

foto: gminfo.rs

Predsednik opštine je kazao da Ministarstvo prosvete prati rad svih obrazovnih ustanova na području Republike Srbije, a lokalna samouprava svakodnevno dostavlja izveštaje na osnovu kojih se prati situacija u gornjomilanovačkim školama.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Koja je nova minimalna zarada – Određena cena minimalca

Sledeći članak

Bez vode danas…