• 13 avgusta, 2020

Kovačević: Trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine stabilna

foto: gminfo.rs, arhiva

Trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine je stabilna, izjavio je danas Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac. On je kazao da trenutno u milanovačkoj opštni ima 15 novozaražernih i da se taj broj  u poslednja dva dana nije povećavao.

– Posle mesec i po dana bez ijednog zaraženog u Gornjem Milanovcu virus se povratio, kako kod nas tako i u Srbiji, a i većini zemalja Evrope. Ljudi bi trebalo više da obrate pažnju na ličnu zaštitu, kako sebe, tako i svojih najbližih. Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije doneli smo preporuku da se nose maske i zaštitna sredstava u zatvorenom prostoru u opštini Gornji Milanovac. Doneli smo i neke mera kao što je dezinfekcija javnih površina. Pored glavnih sabraćajnica dezinfikujemo trotoare i krug Opšte bolnice, Doma zdravlja, oko pijace i opštine…. Tamo gde je veća cirkulacija stanovništva gledaćemo da i ta mesta u narednom periodu dezinfikujemo – rekao je Kovačević.

On je istako da svi upravnici zgrada su u obavezi da obezbede dezobarijere, a da svi sugrađani mogu besplatno preuzeti tečnost natrijum-hipohlorit u JKP Gornji MIlanovac. Cisterene su već postavljene i građani mogu da odu i preuzmu sredstvo za spoljašnju dezinfekciju.

Kovačević je kazao da nadležni u Opštinskom štabu prate situaciju sa koronavirusom na području milanovčke opštine i nadaju se da do eskalacije virusa neće doći.

– Nadamo se da neće doći do eskalacije i da ćemo svi doprineti tome, kako mi kao lokalna samouprava, tako i svi građani Gornjeg Milanovca. Očigledno čim su mere popustile narod  je shvatio da je virus nestao, ali nije. Moramo da naučimo da na adekvatan način živimo sa njim, dok se ne pronađe lek ili vakcina koja će nas trajno zaštiti.

Na pitanje novinara da li će biti kažnjavanja za one koji ne nose maske, Kovačević je odgovorio da su za sada donete preporuke za nošenje lične zaštitne opreme, ali…

Na sednici Štaba za vanredne situacije doneli smo preporuke da se nose maske i zaštitna sredstava u zatvorenom prostoru, ali bez kažnjavanja. Ukoliko bude potrebe i građani se ne budu pridržavali toga, mi ćemo proglasiti vanrednu situaciju izazavanu koronavirusom i tada možemo uvesti kaznene mere. Nadam se da do toga neće doći – zaključio je Kovačević.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Prodajem

Sledeći članak

Kulturni centar postao član „Europa Cinemas“ – mreže evropskih bioskopskih prikazivača