• 26.02.2024.

Kristina Milošević iz Strazbura za GMinfo: Više se ne može tolerisati krađa i otimanje države od strane ove vlasti

Kristina Milošević, foto: privatna arhiva

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 su bila uzdržana.

glasanja, foto: privatna arhiva

„Nakon jučerašnje serije sastanaka sa evroposlanicima, potpuno je bilo jasno da će tekst rezolucije biti oštar i izuzetno nepovoljan po srpsku vlast koja je pokrala izbore,“ izjavila je za GMinfo Kristina Milošević nakon što su poslanici Evropskog parlamenta usvojili Rezoluciju o izborima u Srbiji.

Sagovornica GMinfo portala je naglasila da je „opozicija koja se ujedinila u koaliciju „Srbija protiv nasilja“ naterala Vučića na ovoliko očiglednu izbornu krađu, jer se uplašio da će izgubiti.“

foto: privatna arhiva

Predstavnici EP su jasno razumeli sve dokaze koje su dobili od međunarodnuh posmatrača i svih organizacija iz Srbije koje su prikupile – istakla je Milošević, koja je prisustvovala sednici EP.

Kristina Milošević, koja je u Strazburg na glasanje Evropskog parlamenta o usvojanju Rezolucije o izborima u Srbiji, otišla kao član delegaicije Demokratske i stranke Zajedno, podvukla je u izjavi za naš portal „da je ono što je pokrenulo sve međunarodne predstavnike činjenica da se više ne može tolerisati krađa i otimanje države od strane ove vlasti.“

foto: privatna arhiva

Sama Rezolucija jasno ukazuje na razmere krađe i definiše oblasti koje bi trebalo da se sprovedu, kako bi se situacija u Srbiji vratila u normalu. U ovakvom stanju, da nije došlo do rezolucije i reakcije Evropskog parlamenta, više izbori u Srbiji ne bi imali nikakvog smisla. Zbog toga je jako važno da međunarodna istraga, koja stoji kao jedan od ključnih koraka u rezoluciji, ustanovi u kojim razmerama je vlast pogazila državni poredak, otimajući ustavno pravo glasa građanima i poništavajući izbornu volju. Mislim da je ovo trenutak kada je EU razumela da je ovakva izborna prevara problem kako za ceo region, tako i za demokratski poredak Evropske Unije. Sledeći korak je formiranje komisije, zahtevi o definisanju jasnih ciljeva i vraćanje normalnosti Srbiji – poručila je Milošević.

U rezoluciji o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah počne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru, objavio je N1.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe, a objavio N1 Beograd.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Paklica skuplja 10 dinara: Nove cene cigareta zbog redovnog usklađivanja akciza

Sledeći članak

Bez vode u Ljevaji, Donjim Branetićima i delu Vrnčana