• 19 aprila, 2021

Krkobabić posetio Gornji Milanovac i predstavio program podrške razvoju zadrugarstva

foto: gminfo.rs

Uskoro javni konkurs za zadruge vredan pola milijarde dinara

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić posetio je opštinu Gornji Milanovac i ovom prilikom predstavio nedavno usvojen „Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije“.

Krkobabić je naveo da je reč o prvom u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine i dodao da je ove godine za Program namenjen zadrugama opredeljeno pola milijarde dinara.

foto: gminfo.rs

– Zadruge osnovane od 2017. godine, do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do po 7,5 miliona dinara, za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi – rekao je Krkobabić i najavio da će drugi program podrške biti dodela praznih seoskih kuća mladima.

Govoreći o programu dodele praznih kuća koji će uskoro biti pred Vladom Republike Srbije ministar je izjavio da mladi koji žive u zajedničkim domaćinstvima a žele da se osamostale biće zainteresovani da konkurišu za neku od ovih kuća.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, foto: gminfo.rs

Takođe, kako je dodao, ovo se odnosi i na mlade stručnjake, veterinare, agronome, tehnologe koji žele da rade u seoskim sredinama.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je ministru na poseti i naglasio da opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u sela svoje opštine, čak 60 miliona dinara ove godine je izdvojeno za subvencije i da su među prvima uvideli značaj programa namenjenog zadrugama i prethodnih godina konkurisali i dobili značajna sredstva.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs

„Poljoprivrednu proizvodnju opštine Gornji Milanovac karakteriše usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, zastarela poljoprivredna mehanizacija, mala primena agrotehničkih mera i niska produktivnost u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Stoga je zadrugarstvo upravo na ovim terenima najpoželjniji model organizovanja i podsticaji dati iz programa „500 zadruga u 500 sela“ koji za Moravički okrug ukupno iznose 70,7 miliona dinara (za 9 zadruga) to i dokazuju,“ rečeno je ovom prilikom.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, rukovodstvo opštine Gornji Milanovac, kao i predstavnici zemljoradničkih zadruga i zadružnog saveza pomenutog okruga.

V. P. gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Iz SNS-a o izjavama PSOGM: Ko to postavlja pitanja o sukobu interesa?

Sledeći članak

Za vikend i kiša i sunce