• april 7, 2020

Kulturni centar G. Milanovac raspisao konkurs za KRATKU FORMU

foto: kcgm.org.rs

Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“ biće održan od 23. septembra do 27. septembra 2020. godine u Gornjem Milanovcu. Za učešće na Festivalu mogu da se prijave filmovi koji odgovaraju formalnom okviru Festivala i koji su proizvedeni posle 1. januara 2019. godine.

Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“ je manifestacija koja svojim programom neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog kratkometražnog filmskog stvaralaštva. Festival teži da predstavi glavne pravce i stilove kratkometražnog filma, da inicira kontakte filmskih radnika, autora i publike i predstavi najnovija ostvarenja iz produkcije kratkometražnih filmova. Festival je namenjen svim ljubiteljima filma. Osnovni cilj Festivala je promocija kratkometražnog filmskog stvaralaštva i filmskog stvaralaštva dece i omladine, kao i edukacija iz oblasti audiovizuelne kulture. Festival je međunarodnog karaktera. Festival čine takmičarski i revijalni programi.

Filmove za učešće na Festivalu mogu prijaviti zainteresovani autori, reditelji, producenti, distributeri, filmske škole i kinoklubovi u nekoj od sledećih takmičarskih kategorija: mikro film (film do 1 minuta), mini film (film od 1 do 3 minuta), kratki film (film od 3 do 15 minuta) i filmsкo stvaralaštvo dece i omladine (film do 15 minuta, uzrast do 19 godina).

Revijalni deo programa sadrži revijalne filmske sadržaje, edukacijske radionice, panele, tribine, izložbe i druge prateće umetničke programe.

Rok za prijavljivanje filmova za učešće na Festivalu je 1. april 2020. godine.

NAGRADE FESTIVALA

Žiri za kategorije mikro, mini i kratkog filma, nakon svih odgledanih filmova prikazanih u takmičarskom  programu ovih kategorija dodeljuje sledeće nagrade: GRAN PRI za najbolji film u kategorijama mini, mikro i kratkog filma, Nagradu za najbolji film u kategoriji mikro filma, Nagradu za najbolji film u kategoriji mini filma, Nagradu za najbolji film u kategoriji kratkog filma, Nagradu za najbolji animirani film, Nagradu za najbolji evropski film, Nagradu za najbolji srpski film. Žiri takođe može dodeliti pohvale i specijalna priznanja u ovoj kategoriji.

Žiri za kategoriju filmsko stvaralaštvo dece i omladine, nakon svih odgledanih filmova prikazanih u takmičarskom programu ove kategorije dodeljuje sledeće nagrade: GRAN PRI za najbolji film u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine, Nagradu za najbolji film dečjeg filsmkog stvaralaštva (uzrast do 15 godina), Nagradu za najbolji omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast od 15 do 19 godina). Žiri takođe može dodeliti pohvale i specijalna priznanja u ovoj kategoriji.

Za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema Network Award) Organizator kandiduje sledeće nagrađene filmove: Gran pri festivalskog stvaralaštva dece i omladine, Najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva i Najbolji film omladinskog filmskog stvaralašta. O vremenu i mestu prikazivanja Organizator će blagovremeno obavestiti lice koje je prijavilo film.

Odluke o nagradama u takmičarskim kategorijama donose žiriji na javnom žiriranju. Javno žiriranje podrazumeva pravo publike da iznese svoje mišljenje, da polemiše sa članovima Žirija ili da svojim analizama utiče na odluke Žirija, ali konačne Odluke o nagradama donosi Žiri.

Organizator Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“ je Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Кulturni centar Gornji Milanovac.

Zvanični sajt festivala: www.shortform.org.rs

 

 

Violeta

Prethodni članak

Guslarsko veče

Sledeći članak

Nema obustave nastave, zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima