• 20.06.2024.

Lazić: Posle 25 dana restrikcije, uredno snabdevanje vodom – Ostaje apel za racionalnu potrošnju

foto: gminfo.rs

Porastao nivo Rzava, poboljšano vodosnabdevanje

Nakon jednomesečne suše i nestašice vode u Čačku, Arilju, Požezi, Gornjem Milanovcu i Lučanima, situacija više nije vanredna.

Padavine tokom jučerašnjeg i današnjeg dana uslovile su porast vodostaja reke Rzav, pa je fabrika vode u Arilju u stanju da korisnicima u navedenim mestima distribuira 560 litara u sekundi, u odnosu na jučerašnjih 380 litara.

Direktor JP „Rzav“ u Arilju kaže da se vodosnabdevanje danas koliko-toliko stabilizovalo i da se nada padavinama i u narednim danima.

foto: gminfo.rs

Ivan Lazić, direktor JKP „Gornji Milanovac“ za GMinfo kaže da su svi korisnici gradskog vodovoda posle 25 dana restrikcije, uredno snabdeveni. Naime, iz tog preduzeća obavestili su potrošače da je zbog poboljšanja hidrološke situacije na vodozahvatu sistema ‘’Rzav“ povećana isporuka vode korisnicima, te da se danas ne planiraju isključenja vode.

On ističe da i dalje ostaje zahtev i apel za racionalnu potrošnju, kako ne bi bilo problema sa vodosnabdevanjem.

– Proglašenjem vanredne situacije 11. avgusta, a odlukom predsednika Republike Srbije, od 12. avgista, tri cisterne Vojska Srbije prioritetno su prosleđene u Gornji Milanovac. Ta pomoć nam veoma značila i ovom prilikom se zahvaljujem Vojsci Srbije, (Centar ABHO i Komanda za razvoj Rasinske brigade) kao i predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i opštine Gornji Milanovac, Dejanu Kovačeviću – kaže Lazić.

foto: kabinet predsednika opštine

Sve tri cisterne svakodnevno saobraćaju pijaćom vodom, prvenstveno na seoskom području, gde dnevno dopremaju i do 30.000 litara pijaće vode. Putem cisterni se vrši dopuna rezervoarskih prostora sa kojih se dalje cevovodima distriburia do krajnjih koroisnika.

foto: pixabay.com

– Litraža vode koju dopreme je merljiva kao i pređeni kilometri, ali je nemerljiv i ogroman značaj ove pomoći u cilju redovnog vodosnabdevanja naših sugrađana i ja im se ovom prilikom posebno zahvaljujem  – rekao je Lazić.

foto: gminfo.rs

On ističe da je veoma važno da se suspenduje sva nelegalna potrošnja, kao i prekomerno zahvatanje vode iz živih tokova reka Rzav i Dičina.

Mi, kao opština, u selu Gornji Banjani, imamo vodozahvat i u ovim restriktivnim danima nam je od velikog značaja. Odatle značajnu količinu pijaće vode šaljemo ka selima i gradu, a ta količina je 50 litara u sekundi. Mogu da razumem zalivanje poljoprivrednih kultura iz reke, ali u ovim uslovima iz cevovoda, pijaćom vodom, ne mogu da razumem. Takođe, ne mogu da razumem namerno havarisanje vodovodnih cevi i samovolju pojedinaca koji odvijaju glavne ventile koji se restrikcijom zavijaju. Restrikcija nije nikom dobra, pogotovu JKP-u koji 24 sata ima obaveze, koji ima smanjen prihod zbog manje količine vode, koji ima 206 havarija za 30 dana. Naš trud traje 60 dana da se iz jedne čaše prespe svakome da ima. Samovolja pojedinca koji odvije ventil znači da on automatski ugrožava ogromnu većinu stanara tj. građana. To odvijanje ventila se radi pola sata, a ne pet minuta kako oni rade. Jer kada ta N.N osoba dođe i odvije ventil za pet minuta onda dođe do hidrauličkog udara i tada cevi eksplodiraju. Voda je neophodna svakome ali ne razumem da se neko usudi da priđe ventilu i da ga odvrće kako on hoće. To se dešava u noćnim satima, na lokacijama Miletića imanje, u Korčaginovom naselju. Mi smo zbog toga preduzeli neophodne mere i zato se zahvaljujem načelniku Policijske stanice Gornji Milanovac koji je sa svojim ekipama intervenisao. To je bilo prethodnog dana, jer mi danas nemamo havariju prvi put posle 28 dana. Organizovali smo ekipe, koje pored ekipa JKP, imaju komunalnog inspektora i policajca. Ići će se u kontrolu uzvodno i nizvodno reke Dičine da se provere kolika su ispumpavanja same reke – naveo je Lazić i doao da je siguran da će terenski rad u narednom periodu dati rezultate.

On je još jednom sve sugrađane zamolio, da ukoliko primete neprimerenu i nekotrolisanju potrošnju vode, da na brojeve telefona komunalnih inspektora ili Policije, izvrše anonimnu dojavu. 

Postrojenje za preradu vode Gornj Banjani, foto: jkpgm.rs
Postrojenje za preradu vode Gornj Banjani, foto: jkpgm.rs

Lazić ističe da je voda hemijski i bakterološki ispravna, a da se kontrola vrši dva puta dnevno u internim laboratorijama, kao i od strane Zavoda za javno zdravlje Čačak.

– Nadam se većoj isporuci sa „Rzava“, ali pratićemo vremenske prilike. Za naredne godine baziraćemo se da razvijamo sopstvene kapacitete arterskim bunarima, koje smo planirali da bušimo. Na taj način pokušaćemo u narednim godinama da amortizujemo ovo što nam se ove godine desilo – zaključio je Ivan Lazić direktor JKP „Gornji Milanovac“ u razgovoru za GMinfo.

V. P. gminfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Manje rođenih i više umrlih u odnosu na prošlu godinu

Sledeći članak

Pošta Srbije objašnjava zašto kasne pošiljke iz Kine