• 16.05.2022.

Leontijević: Mi ćemo krizu prebroditi, jer smo na dobrom putu

sportski direktor FK Metalac, Bojan Leontijević, foto: fkmetalac.rs

Položaj milanovačkog superligaša na tabeli Linglong Superlige Srbije do 16. kola tekuće sezone i tek 13 osvojenih bodova izazvali su brojne nedoumice i pitanja u fudbalskoj javnosti o tome kuda Metalac zapravo ide i da li će se, osim ostalog, nešto shodno dosadašnjem učinku menjati u stručnom rukovodećem kadru kluba. Na ovo, kao i druga pitanja u okviru teme, sportski direktor FM Metalac, Bojan Leontijević, odgovara:

Leontijević: Da, pogledati sad tabelu nije prijatno, ali mi se ponašamo kao da je nema, pa i igračima sugerišemo da je ne gledaju. Naprosto, koncept za koji smo se opredelili je dugoročan i temelji se na onome što kroz duže vreme planiramo da postanemo. Svi zajedno u klubu gledamo samo kako da se unapredimo, da svakim treningom i utakmicom postanemo bolji. Tako će i nadalje biti.

Za kritiku zbog trenutne pozicije najčešći argumenti povlače se iz poređenja sa prošlom sezonom, kada se Metalac činio dosta uspešniji i nijednog trenutka nije bilo ozbiljnih strahovanja za superligaški status. Koliko, gledano iz Vašeg ugla, sada ima opravdanja za takvo rezonovanje?

Leontijević: Svakoga dana rade se detaljne analize učinjenog, pratimo učinak pojedinca i tima u celini. Mnogo je prostora za napredovanje, kao što je već bilo napredovanja u odnosu na prošlu godinu, činjenično posmatrano. Svi statistički parametri su značajno bolji: broj udaraca na gol, posed lopte, procenat uspešnih dodavanja, duel igra, intezitet u fizičkom pogledu, taktički kvalitet. Da, broj osvojenih bodova ne čini nas spokojnim; naprotiv, ali sve ćemo uraditi da ih bude više. Uostalom, crta će se podvlačiti u decembru i u maju; pa ćemo, shodno učinjenom, i snositi odgovornosti, tu mislim na sve nas. U većini utakmica, od dosadašnjih 16 kola, zadovoljni smo kako smo izgledali na terenu. Odigrali smo nadahnuto i konkurento protiv Zvezde, Partizana, Vojvodine, što u prethodnoj godini nije bio slučaj. Činjenica je da su se i okolnosti promenile u odnosu na sezonu pre, jer se sada protivnici ozbiljno pripremaju za utakmice protiv Metalca i drugačija su očekivanja. Prema tome, ostaje nam da se unapredimo u prostoru za psihološke pripreme menjajući metode u skladu sa svim tim promenama koje su se desile.

Od početka rezultatske krize, osim superligaškog statusa, dovodi se u pitanje i učinak šefa struke, Žarka Lazetića. Vi ste pri tom više puta isticali da stojite iza onoga što on radi, kao što je on naglašavao da stoji iza svojih izabranika. Da li se nešto u tom smislu promenilo?

Leontijević: Strateški smo se opredelili za mlade igrače, a u okviru budžeta kojim raspolažemo. Jednostavno, glavni adut nam je ambicija, počevši od mene kao sportskog direktora, preko njega kao šefa struke, pa sve do igrača. Selekcija je i prema tome realizovana. Na taj način svesno je i preuzet rizik od toga da se može eventualno doći u nezavidnu poziciju, ali na osnovu svega rečenog, odgovorno tvrdim da Metalac neće strepeti za superligaški status. Šef struke, gospodin Lazetić, zajedno sa svojim stručnim štabom, radi dobar posao; ne beži od odgovornosti, samokritike, ima ogromne zasluge za mnoge pozitivne stvari koje se dešavaju, pa prema tome i dalje zavređuje bezrezervnu podršku uprave kluba.

Pomenuli ste mlade igrače; Metalac je najmlađi tim u ligi – koliko ga možda to fudbalski košta?

Leontijević: Mnogi samo vide šta Metalac gubi, ali ne i šta time dobija. Metalac sa ukupno 7 reprezentativaca u mlađim selekcijama naše zemlje, sa transferima po kojima nije bio prepoznatljiv, sa nastupima protiv Zvezde i Partizana, sa sve više igrača čija vrednost iz dana u dan raste, definitivno je mnogo veća i značajnija tema nego što je to trenutan status na tabeli, koji će na kraju sezone svakako biti neuporedivo lepši. Sve u svemu, čvrsto stojimo na nogama, svesni situacije u kojoj smo, tragamo za rešenjima, od nas samih najviše tražimo, nepokolebljivo verujući u ono sto radimo.

Nakon pauze zbog obaveza reprezentacije Srbije, Metalac u 17. kolu gostuje TSC-u.

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Magla smanjuje vidljivost

Sledeći članak

Bolji rezultati na maloj maturi