• 08.12.2023.

Lični stav – Kristina Milošević: Kako je lep naš grad subotom u 14 sati

Kristina Milošević, UG „Mladi Milanovca“; foto: GMInfo

„U Loznici je došlo do ukidanja prethodno usvojenog prostornog plana i vraćen je stari, bez ucrtanog rudnika. U Srbiji je narod osetio satisfakciju zbog toga čitava tri sata, jer je saopštenje kompanije Rio Tinto izašlo, u kojem su objasnili da oni ne nameravaju da prekinu sa projektom Jadar.

Što nas dovodi do toga da je bitka dobijena, ali da još uvek moramo biti spremni da dobijemo rat.

Kažu, energija naroda je splasnula, vlast ispunjava sve što se traži, krivi su ovi, oni… Mi znamo da je narod ustao, jer ne da svoje. Ne daju da se zatruje zemlja, vazduh i voda.

Znamo i da, kada je narod ustao, oni uplašeni na vlasti su prihvatili sve što je traženo, samo da nema naroda na ulicama. I čim se narod umiri, oni opet pokazuju svoje prave namere, tako što niko ne osporava da će biti iskopavanja litijuma na nekoliko mesta u Srbiji.

Ali, znate kako, niko nije jasno rekao da tražimo zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji! E sad to mora da se kaže. A to vlast mora i napismeno da garantuje.

Da se donese zakon da se litijum neće iskopavati u Srbiji, na štetu Srbije. Jer sada je situacija da je u Loznici samo umireno stanje, a ne zaustavljeno u potpunosti.

Ali u Pranjanima, našem selu u Gornjem Milanovcu, ništa se nije promenilo. I kako je iznenadilo rešenje Ministarstva rudarstva i energetike kojim se dozvoljava istraživanje litijuma na našoj teritoriji, našu opštinsku vlast, koja gle čuda, ništa o tome nije znala, (nema pojma, izgubio se papir, taj rudnik možda bude za 10godina…) ne smemo da dozvolimo da nas sutra iznenadi neki drugi papir, ili neka mašina, kojoj je dozvoljeno da kopa.

Blokade po putevima više neće biti, jer,kažu, sad se organizuje protest ispred Vlade u Beogradu sa zahtevom da Rio Tinto ode iz Srbije. Mi u Milanovcu znamo da je potrebno da doprinesemo borbi, koja ne sme da zamre.

Kažu, u subotu, vreme bez padavina, bez vetra, znate kako je lep naš centar grada. Pa sad, možda neki ljudi budu u Beogradu, u borbi protiv Rio Tinta, a možda ostanu u svom lepom gradu, na centru, da uživaju u lepoti, jer je sada narod dokazao da njihovo prisustvo, njihov bunt, može da napravi promenu.

Da zajedno možemo da utičemo na mnogo toga i da to ne sme da prestane.

Ko bude po gradu, vidimo se. Ja ću sigurno biti sutra u 14h u našem lepom centru grada.

Zajedno, sve je moguće!“

Kristina Milošević

 

Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Suvoborska greda: Sutra nećemo biti na blokadama, pridružićemo se skupu u centru G. Milanovca

Sledeći članak

Predsednik opštine upriličio novogodišnji koktel za privrednike (+FOTO)