• 5 јуна, 2020

Ljudi, je l’ to moguće!

Ilustracija, foto: Instagram

Piše BOŠKO LOMOVIĆ

Tako je uzviknuo u mikrofon sportski reporter Mladen Delić pre nekoliko decenija, prenoseći jednu fudbalsku utakmicu, a pamti se i danas. I ponavlja se kad se, eto, dogodi nešto malo moguće ili nemoguće: „Ljudi, je l’ to moguće!“

I u tekstu koji sledi je o fudbalu reč. Naime, ovih dana, u gradu pod Rudnikom, jedan dečak je proslavljao osmi rođendan. Dečak je fudbalski „petlić“, veliki je „Partizanov“ navijač, ili što se danas češće čuje: “fan”. Nije za ovaj slučaj bitno ko je on, bitan je događaj – slavljenje rođendana. I kao što je odavno običaj, baka je spremila rođendansku tortu koju će slavljenik odneti na stadion i počastiti svoje drugarice i drugare. On i neki od njih pohađaju školu fudbala u gradskom klubu. Tu će dunuti u osam svećica, a ostali će pevati: „Happy birthday to you!“. Tako je trebalo da se dogodi. Ali, nije.

Kad je torta sa svećicama iznesena na sto i bio spreman nož da je, posle ceremonije duvanja, iseče na kriške i u papirnim tanjirićima podeli društvu, gotovo polovina slavljenikovih vršnjaka je odbilo da pojede svoje parče i napustilo je svečanost. Za to je „krivac“ bila sama torta. Baka je za svoga unuka „partizanovca“ zgotovila tortu u liku fudbalskog dresa crno-bele boje. Deca koja su bila navijači „Crvene zvezde“ demonstrativno su odbila da probaju poslasticu i udaljila se od stola sa tortom. Nepokolebljiva „vernost“ voljenom klubu bila je jača od prirodnog svojstva dece da vole slatkiše. Pogotovu kad je torta spravljena u obliku dresa omraženog rivala iz „večitog derbija“.

Za one koji su ostali da se počaste, torta je imala gorak ukus. U tom emotivnom trenutku, za malog slavljenika postupak drugara vršnjaka je bio bolna povreda. Možda će ožiljak nositi dugo, dugo. Da je torta bila slika i prilika crveno-belog dresa, možda bi i mali navijači crno-belih postupili isto.

No, ne ljutimo se na „zvezdaše“, drugarice i drugare malog slavljenika. Oni samo žele da liče na svoje roditelje, na svoje učitelje, na svoje sportske trenere. Trebalo bi da gorčinu ove rođendanske torte osete pre svega oni. Umesto što će se pitati „je l’ to moguće“.

 

 

Violeta

Prethodni članak

Oprez u tunelu Šarani zbog nezgode

Sledeći članak

Treći remi Metalca