• februar 25, 2020

Marković, SPS: Pred našom zemljom su strašna iskušenja

foto: gminfo.rs

Od tačno 29 godina, koliko deluju pod imenom SPS, socijalisti u Milanovcu nisu bili na vlasti, ili deo vlasti, samo nešto više od jednog mandata – između 2000. i 2004., te godinu dana nakon izbora 2016., kada je većinski SNS za koalicionog partnera imao Novu Srbiju.

foto: GMinfo

Tih skoro deceniju i po u rukovodećim strukturama opštine, praktično se naslanjaju na njihov ideološko-politički kontinuitet još od 1945. godine, a potpredsednik ove partije, istoričar Predrag Marković, upravo na proslavi 29. rođendana SPS-a juče u Milanovcu, otišao je i korak dalje.

Mi smo partija od jednog veka formalno, od osnivanja Socijalističke radničke partije komunista u Vukovaru, a ideološki od veka i po. Nemamo nijednog ozbiljnog srpskog političara koji nije bio socijlista. Šta je bio Nikola Pašić? Prvo socijalista. Naravno, malo se pokvario kad je došao na vlast, ali to se danas ne dešava. Ravnogorcima je program pisao Živko Topalović. On je bio predsednik Socijalističke partije Jugoslavije. Mi smo, od kako postoji srpska država, narod koji voli pravdu, jednakost i slobodu, a to su ideali socijalizma i levice. Mi smo prvi narod koji je uveo građanska prava u ovaj deo Evrope. Danas kad nemate da platiite kredit, uzmu vam stan. A knez Miloš je to zabranio. Uveo je osnovini, neotuđivi minimum imovine koji niko nije mogao da vam oduzme. On nije bio socijalista, ali mi danas treba da budemo socijalisti barem kao knez Miloš, – poručio je Marković okupljenima u prostorijama opštinskog odbora SPS-a. On je Milanovac okarkterisao kao poseban grad, a članove ove partije u opštini kao posebne socijaliste, jer su uvek išli ispred duha svog vremena.

foto: GMinfo

Nekoliko pametnih rukovodilaca početkom šezdesetih godina napravilo je najuspešniji industrijski grad u Jugoslaviji. Mnogi gradovi to za sebe pričaju, ali Milanovac se razlikuje po tome što ovde nisu pravljene političke fabrike kao u Čačku ili Užicu. Ovde su bile prve tržišne fabrike. Nije vojska svojim ogromnim subvencijama finansirala izgradnju milanovačke industrije, već su to uradili pametni rukovodioci, iz Saveza komunista, koji su još tada shvatili tržišnu utakmicu i kakva vremena dolaze, – istakao je Marković i dodao:

foto: GMinfo

Uništavanja 1941. i sva stradanja koja su usledila, počela su upravo spaljivanjem Milanovca. Tada smo se borili i stradali zajedno, to moramo da naučimo iz istorije ovog grada. – napomenuo je on. – Neprijatelji nisu pravili razliku među Srbima, ni mi ne treba da pravimo razliku u teškim vremenima, da se cepamo i delimo, već treba da se oko osnovnih stvari, kao što su sloboda, država, složimo i budemo složni kao što smo bili te jeseni ’41. Neki sumnjivi političari govore da su rovovi između dve osloboliačke vojske neprelazni, da je i danas ta razlika nepremostiva. To nije tačno! Do novembra te godine nijedna srpska glava nije pala u četničko-partizanskom ratu, a i posle je vrlo malo poginulo u takvim sukobima na ovim prostorima. Mi se ovde nismo ubijali u bratoubilačkom ratu, ili svakako mnogo manje nego u drugim krajevima Jugoslavije, ali smo ginuli za slobodu.

foto: GMinfo

Imate mnoge zle priče kako su socijalisti upropastili državu. Kad bismo merili štetu iz devedesetih čak i od sankcija, i štetu od privatizacije, pitanje je kako bi izgledala ta računica iz sadašnje perspektive. Ne zaboravite da je Milanovac uspešniji od mnogih većih gradova i dan danas. Po kom zakonu su privatizovane fabrike ovde? Po DOS-ovom ili zakonima Slobodana Miloševića? – sugerisao je Marković. – Prema tome, ne treba da zaboravljamo tradiciju. Handeke je upravo dobio Nobelovu nagradu, a svedočio je za Srbe u Hagu i stradao za Srbe. On je samo imao štete od toga, ali na kraju je pravda pobedila. Zar on treba da bude bolji Srbin od nas? I mi  moramo da budemo spremni da učinimo nešto za našu zemlju, a pre svega da se ne svađamo oko gluposti. Pred našom zemljom su strašna iskušenja i imaćemo mnogo većih problema od sitnih, dnevno političkih stvari, – opomeuo je Marković.

foto: GMinfo

O budućnosti svoje partije na lokalu, govorio je predsednik OO SPS, Jovica Carević:

Pre mesec i po dana krenuli smo u jednu veliku ofanzivu rada po mesnim odborima u celoj opštini. Og 65 mesnih organizacija, odradili smo izbore u 53. Tako smo ljude, koji su se umorili ili nisu bili aktivno angažovani u partiji, zamenili novim, mlađim, a taj posao je u poslednjih 45 dana pratilo i ogromno učlanjenje novih ljudi. Mi se time pripremamo za lokalne i parlamentarne izbore na kojima očekujemo dobrar rezultat. Odbor SPS-a u Milanovcu jačaće sve vreme do tada, a dobru saradnju očekujem i sa koalicionim partnerima i sa građanima koji prepoznaju iskren, pošten rad naših aktivista, rad koji obećava da ćemo biti još efikasniji u narednom periodu, – poručio je Carević.

foto: GMinfo

Na skup povodom 29. godina SPS-a, osim viđenijih članova stranke sa seoskog i gradskog područja, direktora javnih preduzeća i ustanova, istaknutih starijih političara iz njihovih redova, došli su i vodeći ljudi na lokalu iz Srpske napredne stranke, Jedinstvene Srbije i Pokreta za opštinu Gornji Milanovac. Telegram čestitku poslao im je i predsednik Izvršnog odbora SPS-a, Vladan Zagrađanin. Prema ranijim zvaničnim najavama, SPS će na redovne izbore naredne godine izaći sa samostalnom listom, ali očekuju da će, u zavisnosti od odnosa u rezultatima, imati priliku da formiraju postizbornu koaliciji sa SNS-om.

M.Mijatović/V.Popović, GMinfo

Milos

Prethodni članak

Miholjdan

Sledeći članak

Stotinak Milanovčana učestvovalo u “Porodičnoj šetnji“ (FOTO)