• 10 avgusta, 2020

Međunarodni dan porodice

foto: pixabay.com

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svetskim danom porodica, koji se prvi put obeležio 1994. godine pod sloganom „Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece“.

Svetski dan porodice počeo se obeležavati s ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne delovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.Na taj dan, širom sveta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj ukazivanje na značajna pitanja za porodicu kao i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice.

Sve države su pozvane da porodicama garantuju jednakost i ljudska prava, podstiču jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zajedništvo u odgovornosti i obaljanju kućnih poslova uz eliminisanje svake diskrimanacije između žena i muškaraca, pružajući im jednaku mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i pomoć, kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Danas, više nego ikada, porodica i porodični odnosi su pred još jednim ispitom. U vreme pandemije, na površinu su isplivale nove neizvesnosti – zdravstvena, ekonomska i dovele mnoge porodice do novih iskušenja. Da preispitaju svoje međusobne odnose, sopstvene snage i oslonce da se izbore sa svime što je prošlo ali i što predstoji.

Stoga obeležavanje ovog dana još više dobija na težini i poziva da ga provedemo u miru i preispitivanju šta i kako da učinimo za svoju porodicu da bude funkcionalna ćelija ovog društva i da doprinese pojedinačnoj ali i opštoj dobrobiti zajednice.

Na adresu naše redakacije OO SPS Gornji Milanovac uputio je čestitku povodom 15. maja Međunarodnog dana porodice.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Vremenska prognoza od 15. do 23. maja

Sledeći članak

Omladinska škola FK Metalac počinje sa radom