• 09.12.2023.

Metalac premašio planiranu dobit

foto: Metalac a.d.

Uprkos istorijskom skoku cena skoro svih sirovina koje koriste u proizvodnom ciklusu, poskupljenju energenata i velikom rastu logističkih troškova – Metalac Grupa je sa 97 miliona evra premašila planirani prihod za 10 odsto i ostvarila 4 miliona evra dobiti, što je 14 odsto više od planirane i čak 50 odsto više od ostvarenja u istom periodu prethodne COVID godine, ističu u ovoj kompaniji.

Od svih ozbiljnih izazova sa kojima se Metalac susreo, generalna direktorka Radmila Trifunović najpre ističe cene strateških sirovina za svih pet proizvodnih društava koje su na istorijskom maksimumu i bez čvrste prognoze da će se zaustaviti.

Radmila Trifunović, generalna direktorka Metalac a.d., foto: Metalac a.d.

– Nije bilo moguće, niti prihvatljivo, niti održivo da se taj teret prebaci samo na kupce i krajnje potrošače. Naravno, bili smo prisiljeni da povećamo cene, ali smo to radili oprezno da zadržimo kupce i ostanemo sa istom prisutnošću na tržištu. Prostor za profitabilno poslovanje smo tražili u unutrašnjim rezervama, reorganizaciji, rastu produktivnosti, dodatnoj motivaciji zaposlenih. Dugogodišnji zdravi partnerski odnosi kao i visok rejting Kompanije je omogućio dostupnost sirovinama u situaciji kada su porudžbine bile limitirane. Proizvodnja je radila bez zastoja, a naši kupci su svoju robu dobili u zahtevanom roku. Sve je to uticalo da su rezultati za devet meseci dobri sa dvocifrenim rastom i sa očekivanjem da će se tako završiti i ova zaista teška godina – rekla je direktorka Trifunović.

Inače, u 2022, godini, Metalac dosta očekuje od nove organizacije i standarda prodaje, integrisanja maloprodajnog lanca Metalac, unapređenja logističkih procesa i regionalnog širenja internet prodaje.

Sa druge strane, dugoročno, izvesno će ići ka redukciji broja zaposlenih uz dalju modernizaciju opreme, kao i na investicije u nove izvore energije.

U svakom slučaju, jedna od najzdravijih srpskih kompanija, kao i uvek, teška vremena prihvata kao veliki izazov za krupne odluke.

N.V. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Evidentirana 72 nova slučaja zaraze Koronavirusom u G. Milanovcu

Sledeći članak

Tragom zagonetki i tek malo dokazanih odgonetki životne, ljubavne, tragične i umetničke misterije Momčila Nastasijevića (1)