• 26.02.2024.

Milanovački glumci ponovo na sceni „Pan Tetra“

foto: MIlanovačko pozorište

Monodrama “Ludakovi zapisi”, inspirisana istoimenom Gogoljevom pripovetkom koja je svojevremeno imala snažan uticaj na pisce tadašnje Evrope, čak i na velikog Dostojevskog, minule subote (2. decembra 2023. godine)zbog interesovanja pozorišne javnosti ponovo se našla na repertoaru beogradskog „Pan Teatra“.

Podsećamo, reč je o predstavi reditelja Branka Kneževića, u kojoj ulogu Aksentija Ivanoviča tumači glumac Ivan Pantović. Predstava je premijerno izvedena ove godine na velikoj sceni Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu u okviru realizacije 5. Međunarodnog pozorišnog susreta “Takovske cveti”. Predstava “Ludakovi zapisi” pripada najtežoj pozorišnoj formi, monodramskoj. Ona pruža mogućnosti glumcu da iskaže svu moć i talenat.

„Aksentije Ivanovič, tragičar ove priče u glumcu Ivanu Pantoviću nema samo tumača; Ivan je njegov zastupnik, branilac i ispovednik.“

„Fantazije i fikcije tragičara ove priče u nekim trenucima, podsećaju i na Andrićeve zagonetke u propovetci “Jelena, žena koje nema“, ali i na dela Krleže (“Na rubu pameti“) i Bulgakova (“Pseće srce“). Ispod svake Gogoljeve rečenice stoji još kilometar dubine raznih nivoa i aluzija, po kojima glumac traga. Na kraju uvek dođe do ljudskog lika.“

Saradnja Milanovačkog pozorišta i Pan – Teatra biće nastavljena i u narednom periodu. Pred beogradskom publikom na večernjoj sceni uskoro bi mogle da se nađu i predstave: “Profesionalac” (D. Kovačević), “Jednočinke”(A. P: Čehov), “Policajci” (S. Mrožek), ali i brojne druge sa bogatog repertoara Milanovačkog pozorišta.

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Koncert za gitaru i harfu

Sledeći članak

Najava planskih isključenja električne energije za 6. decembar