• 27.09.2023.

Milanovačko pozorište – „Jednočinke“, STOTI PUT

FOTO: Završna scena u jubilarnoj predstavi „Jednočinke“ (Foto arhiva MP)

Stoto izvođenje predstave i u profesionalnom teatru je događaj. A koji je to tek uspeh kad se dogodi na sceni amatera Milanovačkog varoškog pozorišta!

Jubilarno pojavljivanje pred publikom, protekle nedelje, doživela je predstava „Jednočinke“, rađena po motivima dramatizovanih Čehovljevih pripovedaka: „Prosidba“, „Medved“, „O štetnosti duvana“, „Tragičar od nevolje“ i „Labudova pesma“. Na „daske“ ju je, pre deset godina, postavio Branko Knežević uz veliku pomoć naše proslavljene glumice Ljiljane Dragutinović.

Stoto izvođenje je obeležilo 120 godina pozorišnog života u gradu pod Rudnikom, a posvećeno je Drašku Obrenoviću i Branku Nedeljkoviću, nedavno upokojenim glumcima-doajenima koji su godinama igrali i u ovoj predstavi.

U odnosu na premijerno izvođenje 2013. godine, predstava je nekoliko puta adaptirana. Veća korekcija je urađena 2019. godine, kada je, zbog smrti Draška Obrenovića, umesto jednočinke „O štetnosti duvana”, na scenu postavljena Čehovljeva “Prosidba”. „Jednočinke“ smo igrali u zemljama našeg regiona i još dalje. Sa njima smo nastupili i u Rusiji povodom 78. godišnjice oslobođenja. Njome smo se, 2014. godine, uspešno predstavili i na Susretima varoških pozorišta Srbije u Požarevcu – kaže Predrag Lošić, koji u predstavi tumači Ivana Ivanoviča Tolkačova. 

Na festivalu u Požarevcu, da podsetimo, Lošić je dobio glavnu glumačku nagradu – Milivojev štap i šešir, a bio je nagrađen i Draško Obrenović za slikovito otelotvorenje lika Njuhina. Lik spahije Čubukova, do smrti 2022. godine, tumačio je Branko Nedeljković.

Za jubilarno, stoto izvođenje spahiju je glumio reditelj predstave Branko Knežević.

U ostalim ulogama nastupili su još i: Tatjana Rašić, Krsman Nedeljković, Viktor Vujić, Tamara Milovanović, Đorđe Đurđević i Đorđe Petrović. Kostime je osmislila Biljana Knežević, majstor scene je bio Milan Aćimović, a o tonu i svetlu starao se Goran Dragutinović.

B. Lomović

 

Violeta

Prethodni članak

Prekid u snabdevanju vodom imaju potrošači Ulici 28. septembra

Sledeći članak

Raspored isplata u maju: Socijalna pomoć, porodiljski i dečji dodatak i ostale naknade