• 13 avgusta, 2020

Milanovačko pozorište – povratak iz Moskve

članovi Milanovačkog pozorišta u Moskvi, foto: Milanovačko pozorište

Trupa Milanovačkog pozorišta, nakog trodnevnog gostovanja u Moskovskoj regiji, stigla je u naš grad sa svog prvog nastupa van teritorija bivše Jugoslavije. Igrali su Čehovljeve „Jednočinke“ pred publikom najpre u Volokolamsku, a zatim u Sicovi gde su nastupali na početku svečanosti koje su počele u Moskvi povodom 78. godina od odbrane grada u Drugom svetskom ratu.

ruski plakat za „Jednočinke“ iz Milanovca, foto: GMinfo

Bez obzira na jezičku barijeru, bili smo možda baš zato toliko poletni da Rusima u svakom drugom segmentu glume dočaramo kako doživljavamo Čehova, i to je sigurno bilo, po meni, najbolje izvođenje ove predstave do sada, – ocenila je za GMinfo glumica Danica Vučetić, koja u „Jednočinkama“ igra Jelenu Ivanovnu. – Čak smo i mi neočekivano tamo otkrili sasvim novog Čehova i to će se sigurno osetiti u narednim našim igranjima ovde na Maloj sceni, tako da će toliko izvođene Jednočinke po ko zna koji put biti na neki način nove.

dodela priznanja, foto: Milanovačko pozorište
foto: GMinfo

S druge strane, iz Moskve su doneli priznanja za širenje teatarske saradnje dve udaljene, ali kulturološki i istorijski vrlo bliske nacije, sa predstavom koja spada u školsku literaturu u Rusiji, pa opet su, kako prenose, pokazali Čehova kakvog sami domaćini „nikad do sad nisu videli“.

Slično je iskustvo kao kad smo u Zvezdari igrali pred Duškom Kovačevićem njegov komad; tako da igrati Čehova, u Rusiji, na srpskom jeziku, ogroman je bio izazov. Oni odlično znaju svog pisca, ali reakcije na ono što smo mi ubacili u njegovo tumačenje jako im se dopalo, – kaže reditelj Branko Knežević i dodaje:

Branko Knežević, Danica Vučetić, Predrag Lošić, foto: GMinfo

Mi smo ovim i sebi i budućim generacijama glumaca u Milanovcu otvorili jedan put koji do sada nije postojao. Pokazali smo da bez zadrške možemo da igramo bilo gde u inostranstvu ravnopravno sa svima.

sa domaćinima, foto: Milanovačko pozorište

– Ne zaboravite, Milanovačko pozorište je verovatno jedino amatersko pozorište u Srbiji koje ima stalan repertoar i igra na svojoj sceni svake sedmice u sezoni. Nažalost, mnogi još ne shvataju šta naš grad ovde u stvari ima. I ja zato ponovo „klečim“ pred nadležnima, proširite nam prostor i napravite nam novu Malu scenu, – poručio je Knežević.

foto: Milanovačko pozorište

Bili smešteni u Jaropoljecku, u letnjikovcu grofa Gončarova, tasta jednog drugog ruskog velikana literature, Puškina. Iako su im domaćini obezbedili sve troškove boravka, Milanovčani su sami morali da sakupe ne tako mali novac za samo putovanje. U tome su im pomogli jedino privrednici naše opštine.

letnjikovac grofa Gončareva, foto: arhiva

U Rusiji su odigrali 90. i 91. izvođenje „Jednočinki“, svoju najdugovečniju predstavu do sada, pored još 6 koje imaju na redovnom repertoaru. Ruske glumce koji su ih ugostili pozvaće na drugi festival „Takovske cveti“ predstojećeg leta.

M.Mijatović/GMinfo

Milos

Prethodni članak

Air tours: Jagma za novogodišnjim aranžmanima u inostranstvu

Sledeći članak

Gradsko groblje