• 6 jula, 2020

Milanovčani noću nemaju gde da kupe lekove, u „sitne sate“ po lek u Čačak

Iako u Milanovcu radi više od desetak privatnih apoteka i one koje su u sastavu Apotekarske ustanove, pacijenti mesecima, od kada su prestala noćna dežurstva Apoteke Gornji Milanovac, nemaju mogućnost da tokom noći, u slučaju da im hitno zatreba, kupe lek.

Milanovčani kažu da u ovakvim situacijama se snalaze tako što stalno imaju kod kuće lekove za koje očekuju da će im biti potrebni ili u slučaju da nemaju moraju noću da putuju do Čačka gde postoji dežurna apoteka.

Prema rečima vršioca dužnosti direktora Apoteke Gornji Milanovac, Milovana Rosića, tokom decembra trebalo bi da bude okončano davanje u zakup opštinske apoteke u Gornjem Milanovcu, što znači da od tog trenutka više neće biti nestašice lekova u ovoj ustanovi. Raspisivanje konkursa, koje će ući u skupštinsku proceduru krajem meseca, za sada očekuju „Lili drogerije“, „Vega“, „Benu“ i „Kršenković“.

Za zakup milanovačke Apoteke, koji je sve izvesniji, zainteresovane su, za sada, četiri velike farmaceutske kuće, foto:gminfo.rs

Apoteka Gornji Milanovac već mesecima oskudeva u lekovima u tri gradska prodajna mesta, dok u seoskim ispostavama lekova skoro i da nema. Od novembra prošle godine i dolaska Milovana Rosića na mesto v.d. direktora Apoteke dug je prepolovljen, pa sada iznosi oko 35 miliona dinara. Ovaj dug se ne odnosi samo na dobavljače već i na ukupna dugovanja ustanove, uključujući i lične dohotke, kao i troškove režije.

– Ukupan dug koji sam zatekao kada sam došao na mesto v.d. direktora Apoteke Gornji Milanovac bio je preko 60 miliona dinara. Dug je smanjen, ali lekova i dalje nema, jer da bi smanjili dugovanja potpisivana je nabavka za milion dinara, od čega su lekovi dobijani za 500.000 dinara, a ostatak je isplaćivan kao isplata dugovanja iz prethodnog perioda, odnosno pokriće starog duga – rekao Milovan Rosić.

Vršioc dužnosti direktora Apoteke Gornji Milanovac, Milovan Rosić, foto:gminfo.rs

Apoteke čiji su osnivači lokalne samouprave, poznatije kao državne apoteke, imaju slabu šansu u tržišnoj utakmici sa privatnicima čak i da nemaju dugove jer ne mogu slobodno da formiraju cene. Marže su im zakonski ograničene od 4 do 12 odsto. Medikamente, poput insulina, za razliku od privatnih apoteka, obavezni su da nabavljaju i prodaju iako od toga, zbog ovih ograničenja, gotovo da nemaju zaradu.

– Problem sa državnim apotekama je nastao kada je pre dve godine uveden centralni tender. Državne apoteke koje su ovaj tender sačekale sa dovoljno novca na računu još uvek su u poslu, ali manji lanci su u problemu. Državne apoteke su u obavezi da robu nabavljaju od dobavljača koje im nameće država, dok je za privatne apoteke priča povoljnija, jer oni imaju mogućnost da biraju dobavljače koji su povoljniji i pored obaveze da nabavljaju sve lekove. Upravo se ovo i vidi na primeru cene lekova koje su u privatnim apotekama dosta povoljnije nego u državnim – istakao je Rosić.

Problem sa državnim apotekama nastao kada je pre dve godine uveden centralni tender, foto:gminfo.rs

Raspisivanje konkursa za preuzimanje opštinske apoteke u Gornjem Milanovcu za sada očekuju „Lili drogerije”, „Vega”, „Benu” i „Kršenković”

Za zakup milanovačke Apoteke, koji je sve izvesniji, zainteresovane su, za sada, četiri velike farmaceutske kuće od kojih svaka u Srbiji, u svom vlasništvu, ima preko sto prodajnih mesta.

Po rečima Milovana Rosića, najniža početna cena zakupa ne sme biti manja od trenutnog duga u kome su sadržana i dugovanja za lične dohotke.

– Pre svega radi se o klasičnom zakupu na 10 ili 15 godina. Za našu apoteku su, za sada, zainteresovani lanci koji su već prisutni na našem tržištu u Srbiji: LILLY drogerije, VEGA iz Valjeva, BENU apoteke i Apoteka KRŠENKOVIĆ. Da li će biti još ponuda ne znam, a o tome ko će biti zakupac, odlučiće konkurs – kazao je Rosić i dodao da je obaveza zakupca da zadrži postojeću mrežu i lanac prodajnih objekata, kao i sve zaposlene u Apoteci Gornji Milanovac.

– Zakupac će biti u obavezi da zadrži postojeću mrežu i lanac prodajnih objekata, osim jednog koji ostaje u vlasništvu osnivača, kao i jednog apotekara i tehničara. Dakle, od šest milanovačkih objekata jedan će ostati u vlasništvu opštine. Takođe, ugovorom će biti definisano i da je zakupac u obavezi da zadrži svih 16 zaposlenih radnika u Apoteci Gornji Milanovac. Očekujem da će novi zakupac preuzeti svoje obaveze do kraja godine, a uslovi konkursa su tehnička stvar. Ono što je izvesno jeste da najniža početna cena zakupa ne sme biti manja od trenutnog duga, u kome su sadržana i dugovanja za lične dohotke, tako da očekujem i da će radnicima svakako ubrzo biti nadoknađena dugovanja isplate zarada – naglasio je Rosić.

Na pitanje novinara kada će se uvesti noćna dežurstva Apoteke i zašto ih sada nema, Milovan Rosić je rekao da lekova sada nema, kao i da radniku koji bi dežurao ne bi mogli na dohodak da isplate noćni rad.

– Lekova sada nema, a noćna prodaja lekova se svodi na zaradu od 3 do 10 dinara po količini prodaje. Princip je vrlo jednostavan – zaposleni koji je dežurao košta višestruko više od zarade ostvarene na noćnu prodaju lekova, jer mu se na dohodak isplaćuje noćni rad. Jednostavno nismo u mogućnosti ovakve troškove da pokrijemo – izjavio je v.d direktora Apoteke Gornji Milanovac Milovan Rosić i apelovao na građane da izdrže do kraja decembra kada će sve ovo biti regulisano.

gminfo.rs

 

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Vučetić: Cilj što veći broj parking mesta

Sledeći članak

Snimatelj predsednika opštine uhvaćen u sukobu interesa