• 26.02.2024.

Milica iz Brđana odgajila više od pedesetoro dece, danas živi sa 12.000 penzije

Milica Spasojević iz Brđana, foto: ozonpress.net

MILICA Spasojević iz Brđana kod Gornjeg Milanovca, koja je kao hraniteljka od 1963. do 2005. godine, pored svoje troje dece, podigla i pedesetak mališana bez roditelja, danas slavi 82. rođendan.

Živi sa 12.000 poljoprivredne penzije, za koju su ona i muž godinama uplaćivali doprinose. Od penzije koju je zaslužila svojom požrtvovanošću, a koju joj je 2011. godine obećao Rasim Ljajić, tadašnji ministar za rad i socijalna pitanja, još nema ništa.

Milica je svedok da su naša deca usvajana u inostranstvu, u vreme kada su jugoslovenski propisi to najstrože zabranjivali. Samo iz njene kuće otišlo je troje preko granice. Jedna od njih je desetomesečna Katarina Ilić, koju su usvojili Ingvad i Lena Hana, iz Švedske, o čemu su „Novosti“ pisale.

– Živim kako mogu, sa sinom Milivojem, mizerno. On je taksista. Muž je umro pre pola godine. Sa nama u domaćinstvu, u dvorišnoj kući, živi i Miloš Božović. Jedino on ima stalni posao, u „Metalcu“. Njega sam othranila, danas ima 33 godine. Mom sinu kaže: „Nemoj da me otuđiš, nemam nikog drugog svog“ – priča Milica.

Milica Spasojević iz Brđana, foto: ozonpress.net

Kaže da je nekada bilo teško othraniti decu. Nije dobijala pare ni za odeću, ni za školske knjige. Nisu imali tekuću vodu. Na potok, da pere pelene, išla je uzbrdo po nekoliko kilometara, preko ramena obramica. Ipak, sva njena deca bila su uredna, a nekad ih je bilo i po troje odjednom. Dešavalo se i da joj radnici čačanskog centra ne jave unapred, nego samo donesu dete i kažu: „Nemamo gde dete“.

– Jednom su mi doveli dve sestre, a drugi put dva brata, Željka i Žarka. Pre tri meseca su došli, stali na terasu i pitaju: „Da l’ se ti nas sećaš?“ Kako da se ne sećam! Svakog deteta se sećam i sa svima imam kontakt, osim sa šestoro usvojenih. Da se opet rodim, izabrala bih ovako – kaže naša sagovornica.

Jednom su joj, opet, sedmodnevnu bebu ostavili na kauču, u kuhinji, dok je ona bila na roditeljskom. Mnoga deca su ostala i preko punoletstva, recimo Zoran, koji je kod Spasojevića bio 25 godina, a danas živi u Baru.

Jednom Draganu je ona dala ime. Od nje je otišao u Dečje selo, obilazili su ga svake subote i nosili svoj deci vanilice. Sa Draganom se slikala i britanska kraljica Elizabeta, kada je sa Jovankom Broz posetila ovu dečju ustanovu. Kasnije ga je usvojio jedan Titov ratni drug.

– Znalo se da su moja deca lepa i njih su usvajali direktori, doktori, pa i stranci – kaže Milica.

Da Milica ima pravo na penziju pod određenim uslovima, potvrđeno je za „Novosti“ u Nemanjinoj.

– Osoba koja zaključi ugovor o hraniteljskom smeštaju ima pravo da joj se to vreme kada je obavljala poslove po ugovoru prizna u staž osiguranja i da ostvari pravo na penziju, kada ispuni zakonom propisane uslove. Staž osiguranja po osnovu ugovora o hraniteljstvu zavisi isključivo od visine plaćenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje – kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

autori: V. C. S. – J. Ž. S. izvor: novosti.rs

Violeta

Prethodni članak

JKP apeluje da se šut na baca u kontejnere

Sledeći članak

SPC danas obeležava Pokrov Presvete Bogorodice