• 23 oktobra, 2021

Milovanović: Do sada 35 dece vakcinisano protiv covid -19 u Gornjem Milanovcu

Vladimir Milovanović, foto: gminfo.rs

Dok vlasti i stručnjaci u Srbiji apeluju na punoletne da se vakcinišu protiv korona virusa, upozoravajući da bi nedovoljan odziv mogao da donese novi talas zaraza možda i pre jeseni, pokrenuto je i pitanje imunizacije dece.

Jedina vakcina koja je u Srbiji u ovom trenutku odobrena za decu je Fajzer/BioNtek, a daje se starijima od 12 godina, isključivo uz saglasnost pedijatra i roditelja. Odobrenje je početkom juna izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva, i to kod dece uzrasta od 12 do 15 godina.

Prema rečima Vladimira Milovanovića, načelnika Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja G. Milanovac do sad aje ukupno 35 dece primilo vakcinu protiv koronavirusa

U Službi za zaštitu dece i omladine Doma zdravlja Gornji Milanovac vakcinišu se deca protiv koronavirusa od 12 godine, s tim što kod dece od 12 do 15 godina radimo i pregled i vakcinaciju. Međutim, kod onih od 15-18 godina mi radimo preglede, izvešaje kao i uput, i ta deca se vakcinšu u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva. Odziv za imunizaciju dece na teritoriji naše opštine nije na nekom zavidnom nivou. Do sada je 26 dece, uzrasta od 15-18 godina, vakcinisano i njih devetoro, uzrasta 12-15 godina. Tako da to nije neki broj koji je zadovoljavajući – rekao je Milovanović.

foto: gminfo.rs

On navodi da je na teritoriji opštine Gornji Milanovac trenutna situacija sa koronavirusom kod dece u stabilnom stanju.

Nemamo povećan broj dece koja su obolela od kovida. U poslednjih mesec dana troje dece je bilo pozitivno na koronavirus, a od početka pandemije oboljevanje je pratilo pik kao kod odraslih, tako da su i deca tada više oboljevala. Prošle godine, od juna do septembra, imali smo po 30-tak dece dnevno koja su oboljevala tj. koja su bila pozitivna na covid-19, ali sa blažom kliničkom slikom. Sve smo rešavali ambulantno, klinička slika se pokazivala povišenom temeraturim evenutalno kašljom i respiratornim infekcijama. Svu decu smo zbrinulo kod nas na Dečjem odeljenju, samo su dve devojčice (17 i 18 godian) bile su hispitalizovane u Beogradu, u kovid bolnicu „Dragiša Mišović“ – kazao je doktor Milovanović i dodao da je vakcinacija dece na dobrovoljnoj bazi, da nema ni preporuka, kao ni indikacija.

Osim kovida, Milovanović ističe, da je trenutno kod dece epidemija stomačnog virusa, pa je povećan broj pregleda i to su uglavnom deca koja su se vratila sa mora, posebno iz Crne Gore, manje iz Grčke.

 

V.P. gminfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Pošta Srbije objašnjava zašto kasne pošiljke iz Kine

Sledeći članak

Ministarstvo prosvete školama uputilo uputstva za rad