• 08.12.2023.

Milovanović: U Gornjem Milanovcu nema slučajeva malih boginja – Visok procenat vakcinisane dece

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, doktor Vladimir Milovanović, foto: gminfo.rs

U Gornjem Milanovcu nema dece obolele od malih boginja, ali ima one koja se lekarima obraćaju zbog ovčijih, saznajemo od načelnika Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, doktora Vladimira Milovanovića.

– Trenutno je epidemija respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva, što je i karakteristično za ovo doba godine. Među infekcijama ima i virusa Varičele tzv. ovčijih boginja. Na dnevnom nivou, pod kliničkom slikom ovčijih boginja dolazi nam 5-7 dece. Inače, one su izazvane varičela virusom i nemaju neku težu kliničku sliku. Kao i kod drugih vrsta boginja, bolest počinje povišenom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom, pojačanom sekrecijom iz nosa i bolom u grlu. Dete je zarazno 3-4 dana pre izbijanja ospi i u toku izbijanja. Ospe izlaze 5-7 dana i u tom periodu dete može biti febrilno. Prvo je ospa u vidu crvenkastih tačkastih promena (papula), koje se pune vodenastim sadržajem (vezikula), zatim se promene suše, nastaju kraste, koje otpadaju i na tim delovima ostaje bleđa boja kože neko vreme. Period inkubacije je 20-tak dana – kaže Milovanović.

On kaže da vakcina protiv ovih boginja nije u obaveznom kalendaru vakcinacije, ali je pedijatri preporučuju roditeljima.  Nakon pristanka roditelja lekari je poručuju iz ZZJZ Čačak. Daje se u dve doze.

foto: gminfo.rs

Pedijatar ističe da je Gornji Milanovac među najuspešnijima gradovima u Srbiji po pitanju vakcinacije dece. On navodi da je kod nas 98 odsto dece vakcinisano MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeola.

– Morbili su veoma ozbiljna i opasna zarazna bolest, a virus koji ih izaziva je jedan od najzaraznijih i prenosi se veoma brzo. Jedna osoba može da zarazi i do 15 osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preležale ove boginje. Inkubacija za morbile traje 7-18 dana, a to je period od ulaska virusa u organizam do manifestacije bolesti – kaže pedijatar.

foto: gminfo.rs

Najpre dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci). Ovi simptomi traju 2-4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi po čitavom telu.

foto: gminfo.rs

– Obuhvat vakcinacije MMR-om je u našoj opštini odličan, ali i sa drugim vakcinama. Tako da je Gornji Milanovac, što se tiče imunizacije, možda i na prvom mestu u Srbiji. Što se tiče HPV vakcine, koja se kod nas prima od juna meseca kao preporučena vakcina, do sada imamo oko dve stotine dece vakcinisane sa njom – naveo je načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, doktora Vladimira Milovanovića

Vakcinacija protiv morbila (malih boginja) u Srbiji je počela 1971. godine primenom monovalentne vakcine. Vakcina koja u sebi sadrži kombinaciju protiv malih boginja i zauški počela je da se daje 1981. godine, dok se sadašnja MMR vakcina primenjuje od 1994. godine.

V. Popović, gminfo.rs

 

 

Violeta

Prethodni članak

Miketić: Hitno preći na gas ili organizujemo proteste – nova toplana pogoršala zagađenje vazduha za 20 procenata u Milanovcu

Sledeći članak

Sneg do kraja dana u celoj Srbiji