• april 7, 2020

Mora da se zna ko šalje i ko prima devize: NBS formira bazu podataka o doznakama

foto: pixabay.com

Narodna banka Srbije donela odluku o formiranju baze podataka o doznakama koja će biti aktivirana od 15. juna. Popisaće sve koji šalju ili primaju novac iz inostranstva. Lane stiglo više od 2,5 milijardi evra

Banke, ali i ostale finansijske institucije do 15. juna moraju da dostave Narodnoj banci Srbije popis svojih klijenata koji šalju ili primaju novac iz inostranstva. Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije i svakoga kome novac stiže naći će se u jedinstvenom registru korisnika novčane doznake. Cilj je, kako u NBS kažu, da se spreče finansijske zloupotrebe.

Uvođenje registra predviđeno je Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je nedavno usvojen. U skladu sa njim, Narodna banka Srbije je pre nekoliko dana donela odluku o uslovima i načinu vođenja jedinstvenog registra. Prema njoj, do 15. aprila banke treba da pripreme tehničke uslove za formiranje registra.

Na tom spisku, koji će voditi NBS, a čiji podaci neće biti javno dostupni, naći će se uglavnom ljudi iz naše dijaspore, koji novac zarađen u inostranstvu šalju familiji u Srbiji. Za te prilive, a pre svega od naših koji su u pečalbi u Nemačkoj, baš se i vezuje pojam novčanih doznaka. Tokom prošle godine građani Srbije su iz inostranstva primili više od 2,5 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona iz inostranstva.

Preko pojedinih platnih institucija novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa. Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, JP „Pošta Srbije“, Western Union, MoneyGram International Inc. i RIA Money Transfer.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju, naši državljani, bez ograničenja mogu da prenesu do 10.000 evra mesečno. Dovoljeno je da šalju novac u inostranstvo kao poklon, pomoć članu porodice, nasledstvo ili rentu, za podmirenje duga useljenika u Srbiju, prilikom iseljenja u inostranstvo.

Kako u Narodnoj banci kažu, jedinstveni registar će omogućiti olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti, poput pranja novca.

VISOKO RANGIRANI

Prema izveštaju Svetske banke, doznake poslate u Srbiju čine 8,56 odsto bruto domaćeg proizvoda i važan su činilac u smanjivanju siromaštva u zemlji. Od 2004. godine, priliv novca u Srbiju je bio procenjen na između 2,2 i 3,7 milijardi evra godišnje. U 2018. godini, Srbija je bila rangirana kao 37. zemlja u svetu po primljenim sredstvima, sa većinom doznaka poslatih iz Nemačke.

Večernje novosti

Violeta

Prethodni članak

Zakon uskraćuje prava porodiljama, ne mogu da obnove dozvoljeni minus ili uzmu kredit

Sledeći članak

Usporen saobraćaj zbog proširenja naplatne stanice “Preljina“