• 09.06.2023.

MSG: „Devet miliona dinara više za predsednika opštine nego za sve mesne zajednice u opštini“

Foto: MSG

GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“ (MSG), u svom saopštenju javnosti iznosi računicu i poređenja iz jednog dela novog rebalansa budžeta opštine, a koja proizilaze iz stavki kod finansiranja mesnih zajednica i organa predsednika opštine. Saopštenje MSG prenosimo u celini: 

„Opština Gornji Milanovac u svom budžetu, čiji je rebalans usvojen na nedavno održanoj sednici Skupštine opštine, za finansiranje 51. mesne zajednice, koliko ih je formirano u opštini Gornji Milanovac, izdvaja iznos od 13.529.000 dinara, ili svega 0,72% budžeta opštine. Dakle, mnogo manje od jednog procenta budžeta. Da li je to dovoljno sredstava?“ pitaju iz MSG i dodaju:

„Sa druge strane, u istom tom budžetu opštine Gornji Milanovac za 2021. godinu, piše da se za predsednika opštine, kao organa opštine, izdvaja 22.470.000 dinara, a od toga 18.080.000 za usluge po ugovoru. Sve mesne zajednice (pedeset jedna) u budžetu opštine Gornji Milanovac imaju za oko 9.000.000 dinara manje sredstava nego što je opredeljeno za jedan organ opštine Gornji Milanovac – predsednika opštine.

foto: MSG

Da li to znači da su potrebe 51 mesne zajednice gornjomilanovačke opštine toliko male da im više sredstava ne treba, ili ovakvo stanje stvari odražava nebrigu lokalne samouprave prema svojim građanima, pre svega u seoskim mesnim zajednicama? To su neka od pitanja, koja se sama nameću.     Može se postaviti i pitanje da li su potrebe jednog organa opštine Gornji Milanovac – predsednika opštine, a naročito za usluge po ugovoru, takve da iziskuju sredstva za oko 170% veća nego za sve mesne zajednice?

Ono što je građanima u selima najbliže, to je njihova mesna zajednica, pa kada imaju neki problem, prvo se obrate predsedniku Saveta mesne zajednice, što je i normalno. Ide zimski period, treba očistiti puteve od snega po selima, a to rade građani svojim traktorima i mašinama, dok im njihove mesne zajednice obezbeđuju gorivo. Mesne zajednice, prema odredbama Statuta opštine, mogu imati pravo korišćenja seoskih domova, koji su u svojini opštine, a u kojima su se nekada meštani okupljali, organizovale igranke, posela, dolazila kulturnoumetnička društva, muzičari i zabavljači. Toga sada gotovo da i nema. Кako bi i bilo kada krovovi na nekim seoskim domovima prokišnjavaju, na pojedinim domovima nema stolarije, a mesne zajedice nemaju sredstava za održavanje tih domova.

foto: MSG

Za zgrade i građevinske objekte na poziciji mesnih zajednica je izdvojeno svega 429.000 dinara, a samo 60.000 dinara za tekuće popravke i održavanje i to za sve mesne zajednice ukupno. Poređenja radi, troškovi putovanja u budžetu opštine Gornji Milanovac za 2021. godinu, na poziciji predsednika opštine, su opredeljeni u iznosu od 300.000 dinara, ili pet puta (500%) više nego za tekuće popravke i održavanje za sve mesne zajednice na celoj teritoriji opštine Gornji Milanovac.

GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“, kada bude u prilici da odlučuje, će organizovati zborove građana po mesnim zajednicama gde će se građani neposredno izjasniti šta im je najpotrebnije i koji su prioriteti, a zatim prema tako utvrđenim prioritetima, obavljati neophodne radove i pružati pomoć mesnim zajednicama.“

GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“

Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Vučić će u ponedeljak posetiti Čačak i Gornji Milanovac

Sledeći članak

Red magle, sunca i oblaka