• 6 јуна, 2020

Muke stočara pod Suvoborom

foto: gminfo.rs

POMOR OVACA

Već nekoliko meseci, psi lutalice zadaju mnogo problema i štete vlasnicima ovaca u pranjanskom kraju.

U pranjanskom zaselku „Ridovi“, u sred bela dana, psi bez vidljivih ogrlica zaklali čak 22 ovce! Takodje, protekle sedmice u zaselku Katrići je, samo za jednu noć, zaklano osam ovaca, dok je jedno stado najureno daleko od svoje staje. Predstavnici opštinske Ekološke kancelarije su nemoćni u ovom slučaju, jer, samo mogu da izadju na teren, da utvrde štetu i nalože nadležnim službama da uklone leševe.

– Prema Zakonu, ukoliko neko od držalaca ovaca kaže ko je vlasnik nekog psa koje je pričinilo štetu, država, odnosno, nadležne službe će ga uputiti na sud i na privatnu parnicu. Medjutim, ukoliko držalac ovaca ne zna, ili neće da kaže čiji su psi, opština je dužna da mu nadoknadi štetu, a ta sredstva nisu mala. Zanimljivo je, takodje, da je, recimo, nedavno, na graničnom reonu Družetića, Bogdanice i Tometinog polja, jedno odraslo june stradalo od čeljusti vuka, što država ne priznaje, jer je u pitanju divlja životinja, pa će oštećeni stočar biti prinudjen da odštetu traži preko Lovačkog udruženja. Takodje, isti je slučaj i ukoliko neko automobilom na putu usmrti srndaća ili kakvu drugu divlju životinju. Šteta, koja u tim slučajevima nije mala, mora biti nadoknadjena – rekao je za naš portal dugogodišnji sekretar lovačke podružnice „Fazan“, Radomir Marušić.

foto: gminfo.rs, ilustracija

I opštinski odbornik iz pranjanskog kraja, ali i član Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“, Boško Milovanović ima svoje mišljenje o najnovijim, nemilim dešavanjima u svom kraju.

– Ovaj problem bi trebalo podići na neki viši nivo, jer ogromne štete trpe stočari, država, ali i sama lovačka udruženja. Nema nikakve dileme da ovce najviše napadaju i „cepaju“ psi lutalice, kojih je sve više u našem kraju, mada ima i izolovanih slučajeva da psi čiji su vlasnici poznati, nanesu štetu nekom stadu, ali, to je, u ovom slučaju zanemarljivo. Nekada su lovci, u okviru redovnih aktivnosti imali i redovne akcije „čišćenja lovišta“, tokom kojeg smo se borili protiv pasa lutalica, šakala, lisica i ostalih štetočina. Donošenjem zakona u skladu sa Evropskom Unijom, stočarima se više isplati da ustrele svoje ovce, nego psa lutalicu – kaže u izjavi za GMInfo Boško Milovanović.

Inače, sve više stočara, odnosno vlasnika ovaca u pranjanskom kraju nabavlja pse „puline“, koji su poznati kao ovčarski psi, ali, nije retka situacija da poljoprivrednici nabavljaju magarce, jer je poznata činjenica da, ukoliko se ova životinja nalazi na istoj livadi gde i stado, nijedna druga životinja neće prići.

Goran Trifunović, gminfo.rs

 

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Naša Jelena, div žena – Treći dan Trke divova (FOTO)

Sledeći članak

I danas pretežno sunčano i toplo