• februar 22, 2020

Nabavku vakcina protiv HPV-a i dalje ne finansira RFZO

foto: pixabay.com/fotoblend

Postoji više od 100 tipova HPV-a, od kojih oko 40 izaziva infekcije sluzokože polnih organa kod oba pola. Neki od njih uzrokuju promene u površinskim ćelijama grlića materice iz kojih vremenom može da se razvije rak grlića materice, piše N1.

Imajući u vidu da je glavni faktor rizika za nastanak karcinoma grlića materice dugotrajna infekcija određenim tipovima Humanog papiloma virusa (HPV), smatra se da je najefikasnija mera primarne prevencije protiv ove bolesti pravovremena imunizacija protiv ovog virusa.

Većina zemalja Evropske unije već je uvela imunizaciju protiv HPV-a. U zemljama poput SAD, gde je vakcina u upotrebi od 2006. godine, i Australiji, gde se beleži velika pokrivenost imunizacijom, već se evidentira značajna redukcija infekcijom HPV-a, ređa pojava prekanceroznih promena grlića materice kod mladih žena, kao i genitalnih kondiloma kod pripadnika oba pola.

Vakcina se i kod nas, prema nedavno usvojenom Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, preporučuje deci oba pola pre stupanja u seksualne odnose, najbolje u uzrastu od 11 ili 12 godina, ali i mladim ženama do 26. odnosno muškarcima do navršene 21. godine života, ukoliko vakcinu nisu primili kao tinejdžeri, kao i muškarcima sa povećanim rizikom za dobijanje polno prenosive infekcije.

Jedna od glavinih prepreka u Srbiji kada je imunizacija protiv HPV-a u pitanju je ta što domovi zdravlja ne dobijaju vakcinu. Kada je roditelji kupe u apoteci, mnogi lekari nisu voljni da je daju, jer nisu sigurni da li je u nabavci ispoštovan tzv. hladni lanac, kojim se obezbeđuje njena bezbedna distribucija. Privatne ordinacije i nabavljaju i daju vakcinu, ali su preskupe.

Vakcina protiv HPV je postala preporučena, ali ne i obavezna, njenu nabavku i dalje ne finansira RFZO.

I lekari u Srbiji kažu da vakcina, nažalost, nije jeftina i da bi bilo argumenata da se razmisli o tome da država obezbedi deo sredstava.

HPV se prevashodno prenosi seksualnim kontaktom i veoma je zarazan, pa je vakcinacija vrlo važna preventivna mera, tako da preporuka za njeno korišćenje ne treba da ostane „mrtvo slovo na papiru“.

Takođe je veoma važno istaći da imunizacija, koliko god bila bezbedna i delotvorna mera prevencije, nikako ne isključuje potrebu za redovnim obavljanjem preventivnih pregleda.

izvor: N1

 

Violeta

Prethodni članak

QR kodovi – novi sistem plaćanja u Srbiji od februara

Sledeći članak

Prodajem