• 28 oktobra, 2020

Nacionalna služba za zapošljavanje: Program „Moja prva plata“

U toku je Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ koji je Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije. Trenutno se odvija prva faza realizacije programa namenjena svim zainteresovanim poslodavcima koji pripadaju privatnom ili javnom sektoru, a koji se do 25.09.2020. godine mogu prijaviti na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Na evidenciji Filijale Čačak prijavljeno je 630 mladih iz Čačka, Ivanjice, Gornjeg Milanovca i Lučana koji su zanteresovani za uključivanje u Program. Reč je o licima sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program „Moja prva plataˮ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci. Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je otvorila kontakt centar za tehničku pomoć poslodavcima u vezi registracije na poratlu E-uprava i izvršenja prijave za učešće u programu „Moja prva plata“. Radno vreme centra je svakog radnog dana od 09.00 do 15.00 časova na broj telefona 011/7358-404.

Do sada se 24.360 mladih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje izjasnilo da je zainteresovano za uključivanje u Program.

Druga faza realizacije programa je namenjena nezaposlenim licima, koji će se, na istom sajtu prijavljivati u periodu od 01.10.2020. do 15.10.2020. godine. Treća faza realizacije programa je izbor kandidata od strane poslodavaca i četvrta faza je potpisivanje trojnog ugovora između nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa do 07.12.2020. godine.

Violeta

Prethodni članak

Šabić: Ustav Srbije garantuje da zbog peticije niko ne može da snosi posledice

Sledeći članak

Pogačice bez kvasca