• april 8, 2020

Nacionalni stadion može da Srbiju košta i više od 250 miliona evra

foto: FSS

Cena nije konačna

Vlada Srbije je prema najavi ministra finansija Siniše Malog izdvojila u budžetu za ovu godinu 250 miliona evra za potrebe izgradnje Nacionalnog stadiona, ali je pitanje da li će ta suma biti dovoljna.

U pitanju je okvirna procena vrednosti radova s obzirom na pretpostavljeni kapacitet stadiona, te pomenuta suma nije ujedno i konačna procena vrednosti – naveli su za Danas iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

U odgovoru na pitanja našeg lista naveli su i da pošto još “nije ni počela izrada projektno-tehničke dokumentacija, u ovom trenutku ne postoji procena vremena potrebnog za izgradnju Nacionalnog stadiona”.

Kancelarija za javna ulaganja istakla je i da nema informaciju proceni vrednosti radova u vezi sa izgradnjom pristupnih saobraćajnica koji treba da povežu stadion sa autoputem Beograd – Šid. Tender za usluge izrade projektno tehničke dokumentacije raspisan je u okviru programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) krajem oktobra prošle godine, a sve ponude će biti poznate do kraja januara.

Podsetimo, Nacionalni stadion gradiće se u beogradskoj opštini Surčin, na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srbije. Stadion će biti kapaciteta 60.000 gledalaca, a ukoliko samo “orlovi” budu igrali na njemu, onda će godišnje organizovati samo između četiri i šest mečeva.

Ministarstvo omladine i sporta još uvek nije objavilo da li je izrađena Studija o ekonomskoj opravdanosti izgradnje stadiona na periferiji glavnog grada, a na kojem po svemu sudeći neće igrati svoje mečeve nijedan klub.

Zemlje regiona poput Rumunije, Mađarske i Severne Makedonije izgradile su stadione za nacionalne selekcije, ali su oni po pravilu u okolini centra glavnih gradova i na njima svoje mečeve igra najmanje jedan od domaćih klubova.

danas.rs

Violeta

Prethodni članak

Metalac Grupa: Prihod skoro isti, dobit manja

Sledeći članak

Upis u školu od septembra znatno olakšan – roditelji neće morati da donose nijedan papir