• 4 marta, 2021

Naša div žena, Jelena, istrčala najdužu i najtežu trku na svetu (FOTO)

foto: UTS Produkcija

JELENA: Ova trka te potpuno osvoji i ogoli!

Naša div žena Jelena Filipović, istrčala je najdužu i najtežu trku na svetu, TRKU DIVOVA u Alpima, i u ženskoj konkurenciji zauzela 31. mesto.

Ona je trku završila posle 5 dana, 15 sati i 21 minuta, a u ukupnom plasmanu je na 296. mestu. Na startu ove izuzetno naporne i opasne avanture našlo se 957 takmičara iz celog sveta, od čega skoro polovina takmičara nije stigla do cilja.

foto: UTS Produkcija

Sama činjenica da je Jelena uspela da prođe kroz cilj velika je stvar. Pitali smo je da li se seća poslednjih 50 kilometara, da li može sada da sabere utiske kao i da li je prolazak kroz cilj bio poklon mami za rođendan.

– Ne znam ništa. Ni da sam stigla na cilj, ni kako sam uopšte prešla poslednjih 40km, ni koji je dan. Posle toliko utisaka i dana poslednja noć me je potpuno dotukla. Fizički ništa mi bitno ne fali, samo je u jednom trenutku došlo do raspada sistema. Znam da svi očekuju neku posebnu sreću i radost ali ja osećam samo prazninu. Poenta i sreća bili su u samom putu. Ova trka te potpuno osvoji i ogoli i nema tu neke instagram sreće, ali ima suštinske koju ne možeš opisati ni osmehom ni… ni sa čim… – priča nam Jelana i dodaje;

– Pre trke pravila sam listu top 10 stvari koje nikako ne želim na trci, bukvalno svaku bih mogla da štikliram da se dogodila, a da ne govorim da je bilo onih koje nisam mogla ni da zamislim. Još jednom hvala svima na porukama podrške, značile su mi mnogo, takođe i sponzorima što su mi pružili neophodnu podršku. A, sad odoh u planine da sredim misli – rekla je Jelana, naša div žena.

Trka izdržljivosti je iznosila 338,60 kilimetara sa 24.000m uspona i bilo je neophodno za 150 sati (više od šest dana) preći tačno trasiranu rutu po Alpima.

KO SME TAJ MOŽE, foto: UTS Produkcija

Da podsetimo, „Trka divova” se održavala u severozapadnoj Italiji. Vremenski limit trke je 150 sati i obično polovina takmičara ne stigne do cilja. Staza prolazi ispod pet najljepših vrhova Centralnih Alpa viših od 4.000 m (Mont Blanc, Gran Paradiso, Monte Rosa, Matterhorn & Gran Combine).

Trka divova se održava na stazama za pešačenje u Alpima, najniža tačka je na 300, a najviša na 3300 metara nadmorske visine. Tokom trke takmičari pređu 25 planinskih prevoja viših od 2000 m, obiđu 30 jezera i 34 opštine. Duž staze smeštene su 43 tačke za osveženje i 7 baza. Na svakom od tih 50 mesta takmičari mogu da jedu, piju, spavaju i dobiju medicinsku negu, ako je potrebna.

Jelena:“Ova trka te potpuno osvoji i ogoli“, foto: UTS Produkcija

Jelena se još jednom zahvalila sponzorima iz Gornjeg Milanovca i Čačka koji su joj na putu do Alpa pružili neophodnu podršku. A to su: GM Converting, Kafa KRALJICA, Proleter, Metalac, S-group, Spektar, DAM 93, Empass – L, MASS, RP, Napoli picerija, SUN travel i Dunav osiguranje, Prezent parket.

Da, ona je naša žena div, Jelena Filipović, profesor engleskog jezika i književnosti, prvakinja Srbije u kik boksu 2005. i učesnica na više od 40 ultramaratona,  jer je na najtežem planinskom maratonu na svetu uspela da pomeri granice ljudskih sposobnosti, istrajnosti i volje.

V. Popović, gminfo.rs

 

Povezani tekst: Jelena ušla u peti dan Trke divova

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Bioskopski repertoar

Sledeći članak

Gornji Milanovac sutra prestonica narodne umetnosti