• 06.12.2023.

Nastavlja se rasprava DS-a i SNS-a oko dodele zvanja počasnog građanina

foto: OO DS GM

Da li je Aleksandar Vučić počasni građanin Gornjeg Milanovca – kako je nedavno odlučila lokalna vlast, ili zapravno nije – kako tvrdi opštinski odbor Demokratske stranke, postalo je pitanje formalno-pravne valjanosti ove opštinske odluke u javnoj debati medijskim saopšenjima SNS-a i DS-a poslednjih dana. 

Za razumevanje detalja potrebno je pročitati oba prethodna teksta. Podsetimo, najpre se nakon svečane sednice Skupštine opštine, na kojoj je dodeljeno zvanje Počasni građanin Aleksandru Vučiću (u njegovo ime simbole priznanja preuzela je Maja Gojković), oglasio milanovački DS (ceo tekst OVDE), iznoseći razloge zašto je to zvanje dodeljeno mimo zakona, te da stoga Vučić ne može biti počasni građanin Gornjeg Milanovca. Potom je na njihove tvrdnje (ceo tekst OVDE) demantijem reagovao opštinski odbor SNS-a, tvrdeći suprotno, štaviše da je odluka o počasnom zvanju doneta upravo po opštinskim propisima koje je ustanovila DS još 2009. godine.

Na to se danas DS ponovo oglasila saopštenjem u kojem se kaže:

Demanti OO Srpske Napredne stranke Gornji Milanovac još jednom je pokazao zbog čega u Srbiji traje polemika da li slovo „N“ u skraćenici SNS znači „nestručna“, „nepismena“ ili „nepoštena“.

Odluka o ustanovljenju javnog priznanja – počasni građanin Gornjeg Milanovca je zaista doneta na sednici Skupštine opštine 30. oktobra 2009, godine za vreme vlasti Demokratske stranke. Ova Odluka je objavljena u Službenom glasniku Gornjeg Milanovca broj 21/2009, gde je jasno navedeno da se uslovi i način dodele zvanja počasnog građanina opštine Gornji Milanovac uređuju posebnom odlukom.

U preambuli Rešenja o dodeli zvanja počasni građanin opštine Gornji Milanovac predsedniku SNS, pozvali su se na član 5. Odluke o ustanovljenju nagrada i drugih priznanja opštine Gornji Milanovac („Sl. glasnik opštine Gornji Milanovac“ br. 4/2015) koji glasi: „Rešenje o dodeljivanju nagrade „Takovski ustanak“ donosi Кomisija. Кomisija utvrđuje broj nagrada koje se dodeljuju u toku jedne godine“.

Podsećamo nadripisare iz SNS da je članom 93. Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. glasnik RS“ broj 129/07, 83/14-dr. zakon, 101/16-dr. zakon, 47/18 i 111/21-dr. zakon) propisano da odluku o dodeli zvanja „počasni građanin“ donosi Skupština lokalne samouprave i to na osnovu prethodne saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Upravo zbog toga je vlast Demokratske stranke predvidela da se posebnom odlukom uređuje način dodele zvanja počasnog građanina opštine Gornji Milanovac. Кako Rešenje o dodeli zvanja počasni građanin nije zasnovano na Zakonu o lokalnoj samoupravi, niti postoji saglasnost nadležnog ministarstva, potpuno je jasno da je Rešenje objavljeno u Službenom glasniku opštine Gornji Milanovac broj 7/2023 ništavo i samo predstavlja dokaz da aktuelna vlast ne poseduje znanja i sposobnosti da vodi našu opštinu i državu.“

Informativna služba OO DS, G. Milanovac

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Radno vreme za Praznik rada prodavnica Proleter, Lidl, Maxi, DIS, SHOP Parka, Pošte…

Sledeći članak

RISC Impuls: Prijem za goste iz Istanbula i ETŠ „Knjaz Miloš“