• 20 januara, 2021

Natural Mystic Reggae Festival 2020. – Online Edition


Ovogodišnje izdanje Natural Mystic-a nije održano u planiranom terminu od 2. do 4. jula, zbog pandemije Korona virusa koji je naneo dosta štete kako organizatoru ovog, tako i mnogo većim muzičkim festivalima.

Međutim, sada stižu dobre vesti povodom sedmog izdanja Natural Mystic Reggae Festivala.

– Iako, iz svima dobro poznatog razloga, nismo bili u mogućnosti da se ove godine družimo u prirodi na prelepom brdu Ždreban, ipak ćemo se videti u Online formatu. Natural Mystic 2020 Online Edition biće emitovan u subotu, 26. decembra od 16h do 01h – kaže Boban Jeremić, Jahmessenjah Sound System.

O linku i načinu na koji možete pratiti ovogodišnji program bićete uskoro obavešteni na njihovoj facebook stranici.

Organizatori veruju da će na odgovarajući način ispratiti ovu godinu, u nadi da se već u sledećoj vidimo na dobro poznatom mestu. Ostajte zdravo – poručuju.

Učesnici:

CONQUERING LION je dub / reggae / crossover bend iz Tetova (Makedonija), dobro poznat milanovačkoj publici obzirom da je u ovom gradu nastupao nekoliko puta. Svoj rad započeli su kao veoma mlad bend još u aprilu 2007. U oktobru 2009. objavili su svoj prvi (LP) album, jednostavno naslovljen kao „I“ (Ja), uključujući i saradnju sa jamajkanskim izvodjačem Jah Clariti-om na pesmi „Jah Love“. Izmedju prvog i drugog albuma bend je gostovao širom Balkana (Makedonija, Srbija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Bosna, Albanija, Rumunija, Slovenija). Osvajački lav, kako bi u prevodu bio naziv ovog benda, izveo je neke značajne koncerte zajedno sa Manu Chaom (FR), Gentlemanom (GER), Rasom Zacharrijem (JA), Raphaelom (ITA) Donaldom Minottom (JA), Hornsman Coyote-om (RS). Do sada imaju pet snimljenih studijskih albuma kao i nekoliko singlova. Poslednji studijski album „Revolution Time“ objavljen je 30. marta ove godine za međunarodnu etiketu „Rehegoo Music Group“, čiju ste nedavnu koncertnu premijeru mogli pogledati na live stream-u iz Omladinskog Kulturnog Centra Skopje.

NEMANJA KOJIĆ akka HORNSMAN COYOTE – Možemo slobodno reći rezident na Natural Mystic Festivalu, s obzirom da se samo na prva dva izdanja nije našao na lineup-u. Svoj rad započeo je još 1990. kao DUB trombonista, pridruživši se srpskim reggae pionirima Del Arno Bend-u.

Eyesburn osniva Eyesburn 1994. godine, jedan od najzapaženijih crossover bendova na Balkanu i rad sa njima ga kasnije dovodi do kolaboracije sa brazilskim world music/metal superstarom Maxom Cavalerom. Posle prvog prekida rada Eyesburn-a 2005. godine, Coyote odlazi u London gde upoznaje Jerry Lionz, prvog Roots Reggae producenta sa kojim radi na trombonskim instrumental pesmama.

Nedugo zatim upoznaje Jah Works produkciju za koju izdaje svoj prvi internacionalni instrumentalni album BRASS ROOTS i ulazi na današnju evropsku dub/reggae scenu. Od tada, Coyote isporučuje trombonske linije i aranžmane za mnoge producente širom Evrope i sveta. Sa njegovim trombonskim instrumentalima objavljeno je preko 50 vinil izdanja sa različitim producentima i poznatim reggae pevačima, a sa svojim trombonskim deonicama i aranžmanima gostovao je i na albumima legendarnih reggae umetnika kao što su Lee Scratch Perry i Max Romeo.

I u 2020. godini bio je veoma aktivan. Hornsman Coyote pojavljuje se na novom albumu Lee Scratch Perry-a, snima i novi album Ethiopians Mountain sa svojim hard core bendom Remedy, a izašao je i remasterizovan kultni Eyesburnov album Full Control na vinilu.

Nema sumnje da ćemo na isteku ove godine uživati u muzici i reči ovog neponovljivog umetnika i u Online formatu.

DARKA, zanimljivo ime za zanimljivu ženu! Još 2001. godine, njeni počeci u muzici sa raznim bendovima, sound sistemima i Reggae izvođačima bili su vrlo brzo zapaženi. Sedam godina kasnije postaje član benda Zaa sve do 2011. Sa njima je snimila dva studijska albuma, „N’1“ i „Good Things“ a bend su proslavili hitovi kao shto su: „Fire“, „No war“, „Good Things“… Tu je njen talenat i neponovljiv glas, posebno došao do izražaja.

Da je samo čujete, a ne vidite mnogi bi pomislili da nije sa ovih prostora, njen glas je poput crnačkih soul diva.
Darka je gostovala i na albumima Hornsman Coyot-a „Self Defend You Now“, Concerning Lion-a „Revelation“, na pesmi „No Jealousy“… 2013. započinje rad na svom solo albumu sa pesmom „One Heart“ zajedno sa bendom Melody Keepers , osnovanom samo za tu priliku.

U medjuvremenu pravi pauzu, radeći na proširenju svoje porodice, da bi se u Oktobru ove godini vratila na velika vrata sa pesmama i spotovima „Ooh Boy“ i „My All“ u saradnji sa beogradskim dub reggae sastavom Django Hi-Fi.

Darka je okupila novu ekipu ljudi, sa starim drugarom i muzičkim saradnikom Count Rico-m na saxofonu, nikako ne propustite na Online Natural Mystic Festival / Subota 26. Decembar 2020.

DANNY RANKS Jedan je od najuspešnijih reggae artista iz Austrije, poznat upravo po dugogodišnjoj saradnji sa House of Riddim izdavačkom kućom iz ove zemlje. Ranije deo i Bečkog Reggae Crew-a Raggamaffia.

Danny Ranks je tekstopisac, umetnik i zabavljač koji iza sebe ima veliki broj uspešnih ostvarenja i nastupa širom Evrope, Afrike kao i Jamajke… Svaki njegov pokret praćen je od strane najistaknutijih Reggae portala, magazina, radio i tv stanica… Snimio je veliki broj singlova sa poznatim evropskim producentima i pojavio sa na mnogim popularnim „riddim“ izdanjima, a objavio je dva albuma „Deyah“ 2014. i „Dancehall Ranking“ 2016-te godine. Njegova patwa je autentična, njegovi tekstovi su tačni, njegov glas je na vrhu.

Prateći bend HOUSE OF RIDDIM je iz blizine St. Polten, Austrija. Samo ime ovog benda nam govori o prvoklasnom mestu u kojem se stvaraju divni groovi Roots Riddimi.

Uparen sa austrijskim šarmom, House Of Riddim nudi ogroman izvor inspiracije i kreativnosti mnogim umetnicima. Ogroman je spisak velikih reggae izvodjača sa kojima su saradjivali i delili scenu.

JAHKLIN Selecta, živi u Sloveniji u malom primorskom gradu Koper. Od detinjstva je voleo muziku i počeo da svira gitaru. Za par godina njegovo interesovanje se promenilo i uključuje se u rad lokalnog Roots Reggae / Digital / Dancehall /Sound system-a poznatog pod imenom JAMCOAST. Njihova uloga je da izborom muzike i nastupima šire slobodu, ljubav, jednakost i pozitivnu energiju prema ljudima. Njegovo prvo javno pojavljivanje bilo je 2011 godine sa bliskim prijateljima Freedom Fighters. Od tada je stalni član još uvek rastuće posade Jamcoast-a.
Cilj mu je da širi reggae poruku u svom lokalnom području a i šire. Uvek je u potrazi za novom saradnjom i ljudima koji su spremni da prave žurke i festivale kako u Sloveniji tako i u inostranstvu.

Izdvojićemo dosadašnje saradnje sa Freedom Fighters Sound, Total Destruction, Ljubljanjah Vibes, Jahmessenjah sound sistem, Wild Citizen, Dj PeteRoots, Dj Verso, Rockers Dub Master Soundsistem, Sandokan Hi-Fi, Mr.

Skavillage, TminTafari, Mak Rub a Dub itd, a takođe ima svoju ulogu u organizaciji međunarodnog reggae festivala OVERJAM.

JAH AKKA, je veliki entuzijasta i zaljubljenik u UK bass muziku i soundsystem kulturu… Marljivo radi na svojim selekcijama i ulaže u svoju opremu kako bi live setove izneo na najbolji mogući način.

Na njegovim nastupima možete čuti Reggae himne kreativno kombinovane i lepo upakovane u formu jungle muzike što garantuje jedno nezaboravno muzičko putovanje. Rođen je 1982. godine u gradu Lecco u Italiji. Svoju muzičku karijeru započeo je sa 13 godina sa bas gitarom, a 2000. godine je osnovao Mamadjambe Soundsystem sa dva prijatelja iz Italije i Brazila. To je bio njegov prvi susret sa soundsystem kulturom i Dub zvukom od 10.000w koji je širio svoje vibracije na severu Italije.

Studirao je kao inženjer zvuka u Milanu razvijajući svoje sposobnosti u produkciji i post produkciji da bi kasnije otvorio audio servis i registrovanu firmu za iznajmljivanje i prodaju audio opreme. Od 2010. živi u Srbiji i od osnivanja Natural Mystic Festivala 2014. godine je njegov sastavni deo.

LOWCASE je DJ / Selector iz Slovenije iz mesta Zreče i deo je Gonobeats tima. Njegova strast su Jungle, Drum & Bass i Sound System Culture. Poslednjih par godina vrlo je aktivan kako na lokalnoj sceni tako i u celoj Sloveniji. Nastupao je na mnogim žurkama, zabavama, mini festivalima i podcastima. Iako nije dugo na muzičkoj pozornici, obožava „night life“ scenu i upoznavanje novih ljudi i sve što dolazi sa tim. Budite spremni za jedno nezaboravno muzičko putovanje u duboku dzunglu!

3 KINGS SOUNDSTATION su sa severa Slovenije iz Opštine Zreče. Svoj prvi reggae party organizovali su 2004. godine u svom rodnom gradu. Od početka im je bila želja da imaju svoj sound system, i tako su 2007. nabavili prve kutije koje su vozili u sva mala okolna sela i puštali reggae.

Upravo te 2007. godine učestvuju u organizaciji velikog festivala SamoReggaeStan na Pohorju na kojem su izmedju ostalih nastupali Macka B, Del Arno Bend, Dubians, Jah free, Brother Culture, Jahmessenjah sound… Poslednjih par godina deo su ekipe koja organizuje dvodnevni ,,Park Plac” festival u Zreče-u, na kojem svake godine postavljaju svoj sound system.

Kažu da puštaju svu muziku koja basovima može usrećitie ljude i da trenutno čekamo da nam Jah vrati stara lepa vremena pa da se okupimo oko sounda i slusamo reggae.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Covid -19 u GM: Još 33 novoinficirano korona virusom, jedna osoba preminula

Sledeći članak

Poslednji vikend ove godine biće pravi zimski