• 15 maja, 2021

Neobična poetska zbirka Nenada Stojića, bivšeg obaveštajca KOS-a

JOŠ TRAGA ZA ZAGONETKAMA SVOG ŽIVOTA Nenad Stojić, foto: M. Bošnjak

TAJNI STIHOVI TAJNOG AGENTA

Misterije prate ovog Srbina još od krštenja u katoličkoj crkvi, kao bebe

U IZDANjU Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, objavljena je poetska zbirka „Kov istine ispod Lisine“ čiji autor je Nenad Stojić (49) iz obližnjih Boljkovaca. Neobična i tajnovita, baš kao što je i dosadašnji životni put ovog dugogodišnjeg, sada bivšeg agenta vojne Kontraobaveštajne službe (KOS, sadašnja VBA).

Naslovna strana Kov istine ispod Lisine, foto: kcgm

Misterija za misterijom, tajna za tajnom – ovo je, u najkraćem, objašnjenje tog puta i Stojićevog umetničkog stvaralaštva, uz pesničkog i slikarskog, te drvorezbarskog. Kao dete Srbina iz Boljkovaca i Srpkinje ispod Lovćena, rođen je u Kotoru i, sticajem zaista još nedokučivih a izuzetno zanimljivih okolnosti, kršten u katoličkoj Bogorodičinoj crkvi u Prčnju, kod Kotora. Zbog otimača ikone, koju su mu kao od „viših sila“ obeleženoj bebi tada darovale časne sestre, zamalo je u kasnijim godinama gubio život…!

– Sudbinski izazovi od krštenja i „nečije“ stalno praćenje mog razvoja u zrelu ličnost, tokom vojnog školovanja su od mene stvorili agenta KOS, što sam bio do penzionisanja – veli Stojić.

Učesnik je brojnih važnih i komplikovanih tajnih operacija, o kojima retko priča čak i sa bivšim, ili aktuelnim kolegama. I naslov zbirke satkan je od tajni. „Kov“ zato, što su Boljkovci u iskonskoj srpskoj, ali i u istoriji tajnih bratstava, nadasve Templara, imenovani kao mesto gde su „(naj)bolji kovci“, kovači oružja i oruđa. Lisina je tamošnje brdo, puno nepoznanica. Tamošnji hram Svetog Nikole riznica je brojnih umetničkih i tajni sakrivene istorije, još nerazjašnjenih, za koje se interesuju strani stručnjaci…

Iskusni obaveštajac ponire u tajne svog, i života uopšte, originalnim stilom.

Ovu poeziju treba pažljivo iščitavati, jer traži posebnog čitaoca – ističe poznata pesnikinja Milesa Ilić. – Stojić se predaje poeziji u pravo vreme, da oseti puls događaja, prenese priču svog života bez ulepšavanja, noseći sobom neku tajnovitost zbog nametnog življenja. Oponaša metriku prošlog vremena, a metafora caruje njegovim stihovima.

Nenad Stojić, foto: kcgm

 TEME

SVE teme u pesmama mi piše sam život: rodoljubive u kojima dominira poruka „ležemo u grobove raskola“, globalističke, apokaliptične… Ima posvećenih blaženopočivšim zaslužnicima za srpsku književnost, koje sam poznavao: Dobrici Eriću, Miloradu Gliru Daničiću, te ljubavnih – veli neobični pesnik.

 

M. BOŠNjAK

Violeta

Prethodni članak

Prodajem

Sledeći članak

Šutić: U kovid odeljenjima trenutno 39 pacijenata, jedna osoba preminula