• 5 јуна, 2020

Nije eksplodirala bomba u gradu, lažnu vest plasirao Alo

U Gornjem Milanovcu juče nije eksplodirala bomba, nije bilo „hiljade gelera“, nije bilo ni panike, sve dok se lažna vest nije pojavila na sajtu naprednjačkog biltena Alo, a zatim, u „dobroj tradiciji“ naprednjačkog copy paste novinarstva preneta u mnogim opskurnim medijima, kojima nije do istine.

Takvim medijima, koji su svi do jednog naklonjeni vlastima i ne služe za informisanje, već za dezinformisanje i propagandu režima, defamaciju ljudi koji misle svojom glavom i usude se da kažu da živimo u laži, nije bilo bitno da li je to što su objavili tačno ili nije.

Njima je bilo važno da se diže panika, da „geleri lete na sve strane“, da ovce koje čitaju te portale klikću na to i tako lažovima donose zaradu, da sludjuju ionako već sludjen narod.

Redakcija portala gminfo danas je zatrpana mejlovima i porukama, u kojima nas optužuju da „prećutkujemo“, „skrivamo“, „štitimo“…nekoga i nešto.

A gminfo nije objavio vest o eksploziji bombe, jer nikakve eksplozije bombe nije ni bilo. Kako nije bilo eksplozije, nije bilo ni vesti. Jer vest, kod onih koji nešto o novinarstvu znaju, i koji su bar prošli kroz novinarsku sekciju u osnovnoj školi, znači da odgovorite na šest osnovnih pitanja: Ko, šta, kad, gde, kako i zašto.

Ponekad, može se odgovoriti i na pet pitanja, jer je moguće da nije baš sve poznato. A da bi bilo poznato, novinar mora da sazna, proveri iz što je više izvora moguće, i da odgovori na osnovna pitanja. I onda je to vest.

Odgovori na ta pitanja podrazumevali bi da se to o čemu se piše i stvarno desilo. Ali kao se to nije desilo, onda nema vesti, onda gminfo to i ne može da objavi.

Ali zato može Alo. A kako je Alo uopšte došao do toga da objavi da se desilo nešto što se nije desilo. Pa, lepo, nesposobni i da prepišu vest koju su nešto ranije objavile Večernje novosti, a kamoli da ozbiljno napišu jednu prostu novinarsku vest, kakva bi eksplozija kašikare bila.

Večernje novosti su objavile vest, da je kašikara eksplodirala u centru Donjeg Milanovca. Kako u Alo rade propagandisti, koji sa novinarstvom nemaju nikakve veze, osim što se predstavljau kao novinari, oni su u prepisivanju ime grada promenili iz Donji u Gornji.Više puta. I tako napravili paniku u gradu pod Rudnikom, udaljenom od eksplozije kašikare nekoliko stotina kiometara.

Gminfo će i dalje objavljivati VESTI, za elemantarno medijski pismene čitaoce, kakvih je ogomna većina. Za one koji su već požurili da nas optuže da nešto prećutkujemo i skrivamo, mi i ne pišemo. Za njih su Alo, Telegraf, Pink, Happy, Prva i ostali loklani, regionalni i nacionalni naprednjački megafoni…

Petar Jeremić, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Poslednji pozdrav „Dečjim novinama“ i drveću

Sledeći članak

Polomci – Pregršt zlata za kraj sezone